Satenii din Malferit Aielo din Valencia sustin ca cea mai populara bautura racoritoare din lume, Coca-Cola, a fost inventata de un stramos al lor.

Juan Mica confirma ca unchiul sau, de acum patru generatii, a inventat formula bauturii in 1884 si apoi a vandut patentul americanilor. Aceasta povestire este foarte cunoscuta la nivel local, lucrul surprinzator este faptul ca in ultimele zile mass-media din SUA si Anglia au preluat informatia, scrie El Mundo.

BBC-ul a fost primul care a preluat povestea lui Mica si a stramosilor sai acum cateva saptamani, si de atunci publicatii precum “Fortean Times” au tiparit stirea si au catalogat-o drept “rara”. Toate aceste “descoperiri” iau amploare odata cu aniversarea a 125 de ani de la aparitia acestei bauturi universale.

Bautura a carei formula originala ar apartine unui locuitor din Aielo ar fi fost mai concentrate, cu o culoare identica celei de acum si facuta din aceleasi nuci Kola si Frunze de coca din Peru. Ea se vindea atunci sub numele de “Sirop al Fabricii de Bauturi din Aielo”.

In 1880, trei prieteni din orasul Valencia, Bautista Aparicio, Ricardo Sanz si Enrique Ortiz, au creat o distilerie care ii furniza Casei Regale bauturi. Ei au castigat multe medalii si distinctii pentru bauturile inovative.

Juan Mica, actualul proprietar al fabricii de lichior Aielo, face legatura intre calatoria lui Aparicio in SUA cu originea bauturii. In 1986, un farmacist din Atlanta, John Pemberton, cauta sa gaseasca formula medicinala pentru o bautura din Frunze de coca si seminte de cola. Asa s-ar fi nascut Coca-Cola. Aceasta este versiunea aparitiei bauturii, pe care, evident, localnicii din Valencia nu o recunosc.

Ei sunt convinsi ca bautura isi are originea in Aielo, unde exista si un muzeu dedicat bauturii.

Brevetul ramane un mister in istorie.
Se pare ca Aparicio a lasat in schimbul unui soi de vita de vie mai rezistenta decat cea autohtona care era distrusa de o ciuma, un sirop. In acea epoca nu erau inregistrate bauturile pana cand ele nu erau acceptate de consumatori. Probabil ca acest lucru s-a intamplat si cu Aparicio, care si-a inregistrat bautura in 1903, la 20 de ani dupa ce bautura a fost de fapt inventata.

Citeste si:
Spania preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, de la 1 iulie
Spania preia preşedinţia...

Sa fie oare vorba despre o legenda urbana sau ne confruntam cu o revelatie extraordinara? Acelasi lucru il cred si locuitorii din Andalucia care cred ca Walt Dinsey era originar din sudul Spaniei. Poate ca amandoua se incadreaza in categoria “stirilor rare”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.