Mii de copii, ramasi orfani dupa catastrofalul cutremur din Pakistan de acum doua saptamani, au ajuns, sau vor ajunge in curand, pe mana traficantilor de carne vie, care-i rapesc din spitale si din refugii, conform datelor conjugate ale mai multor organizatii de protectie a drepturilor omului, redate ieri de publicatia britanica "The Times". Alte sute de micuti, proveniti in special din zonele sarace ale Kasmirului, sunt pur si simplu vanduti spre adoptie de catre parintii ramasi fara acoperis deasupra capului.

Guvernul recunoaste!

Guvernul pakistanez recunoaste amploarea acestui fenomen si sustine ca incearca din rasputeri sa faca orice pentru a proteja copiii de abuzurile la care sunt sau ar putea fi supusi. In disperare de cauza, autoritatile au decis sa puna sub paza armata spitalele si refugiile care gazduiesc orfanii. Fortele de securitate au ordin strict de a nu permite nimanui sa ia in custodie minori fara acte care sa dovedeasca clar legaturi de rudenie cu acestia.

Interdictie la adoptii

Inderdictia stricta de adoptie a fost impusa dupa ce mai multe spitale si refugii au fost pur si simplu asaltate de "binevoitori" care se ofereau sa "aiba grija" de micutii abandonati de soarta. In Muzaffaraba, foarte aproape de epicentrul cutremurului, Manan Rana, un oficial al UNICEF, a semnalat ca reprezentantii Natiunilor Unite si autoritatile locale din Kasmir "sunt total depasiti de situatie si, in valtoarea haosului, provocat de seismul de la 8 octombrie, nu reusesc sa faca fata numeroaselor cazuri de disparitii de copii".

In acelasi timp, la Islamabad, cadrele medicale din spitale si voluntarii din corturile de refugiati au reclamat cresterea alarmanta, din ultima saptamana, a cazurilor de orfani care sunt practic rapiti de persoane, ce pretind ca le sunt rude si insista sa-i ia sub "aripa lor protectoare", refuzand sa demonstreze vreo legatura de sange cu acestia. "Grija" acestor oameni, care planuiesc sa foloseasca copiii in prostitutie sau cersetorie, se traduce in scenarii halucinante, pe care unii dintre ei nu se sfiesc sa le explice in detaliu presei.

Povestea Aishei

"The Times" relateaza povestea Aishei, o fetita de 6 ani, care si-a pierdut ambii parinti in cutremur, dupa care a fost adoptata de Kausar. Femeia, care nu se fereste sa spuna ca este prostituata, a cumparat-o pe micuta de la bunica sa cu 50.000 de rupii (aproximativ 750 euro). Kausar are planuri "ambitioase" pentru Aisha. "O sa-i dau o foarte buna educatie. Nu vreau sa ajunga o prostituata de mana a treia. Chiar imi pasa de fetita asta. Cand o sa ajunga la pubertate, am sa am grija sa-si vanda virginitatea la cel mai bun pret. Vreau cel putin 3.200 de euro numai pentru asta", a povestit prostituata reporterului cotidianului britanic.

Kausar a spus ca reuseste sa castige din prostitutie in jur de 300 de euro pe luna, dar, impreuna cu Aisha, asteapta sa-si rotunjeasca veniturile cu alte cateva sute de euro. Femeia are si un plan B. "Daca Aisha va refuza sa lucreze, am sa o vand cu cel putin 1.700 de euro", a explicat prostituata.

ONU nu face fata

Intre timp, ONU isi recunoaste neputinta de a face fata haosului provocat de seismul devastator de acum doua saptamani. "Nu este suficient. Avem nevoie de mai mult ajutor. Nu ne-am confruntat niciodata cu acest tip de cosmar logistic", a afirmat Jan Egeland, coordonatorul ajutorului umanitar de urgenta al ONU. Potrivit ONU, circa trei milioane de oameni au ramas fara adapost in urma cutremurului si cel putin 500.000 de persoane sunt inca izolate in muntii Kashmirului pakistanez.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.