Din cauza norului de cenusa, zborurile dintre Norvegia si Arctica, si din Groenlanda sunt suspendate. Norul de cenusa va ajunge in nordul Scotiei marti si ar putea afecta vestul Frantei si nordul Spaniei joi, a avertizat Eurocontrol, organizatia europeana pentru securitate aeriana.


UPDATE:

Zborurile intre Norvegia continentala si arhipelagul Svalbard (Spitzberg), in Arctica, urmeaza sa fie suspendate, iar o mica parte din spatiul aerian al Groenlandei, teritoriu autonom al Danemarcei, va fi inchisa pana luni, ora 14.00 (15.00 ora Romaniei) din cauza norului de cenusa provenind de la vulcanul islandez Grimsvotn, scrie MEDIAFAX.

"Norul de cenusa va ajunge deasupra apelor care despart Norvegia continentala de Svalbard", a declarat Ove Narvesen, un purtator de cuvant al Avinor.

"Astfel, astazi (luni) nu vor exista zboruri inspre si dinspre Svalbard", a adaugat el.

Doar doua zboruri sunt vizate, luni, de aceasta masura.

Narvesen a apreciat ca prematur sa se pronunte asupra evolutiei situatiei de marti.

"Exista un anumit risc ca vestul Norvegiei sa fie afectat, dar este prea devreme pentru a spune acest lucru cu certitudine", a precizat el.

O mica parte din spatiul aerian al Groenlandei, teritoriu autonom al Danemarcei, va fi inchisa pana luni, ora 14.00 (15.00 ora Romaniei), in urma eruptiei vulcanului islandez Grimsvötn, a declarat organismul danez de control al traficului aerian, Naviair.

"Acest spatiu, pana la 6.000 de metri altitudine, de la nord de Kulusuk, la sud-est de insula pana in Constable Point la est, a fost inchis din cauza raspandirii cenusii vulcanului islandez pe coasta de est a Groenlandei", a declarat pentru AFP Helle Kogsbell, purtator de cuvant al Naviair.

Naviair este responsabila de spatiul aerian groenlandez pana la 6.000 de metri altitudine, in timp ce zona ce depaseste aceasta altitudine intra in responsabilitatea Islandei si Canadei.

Naviair a impus duminica restrictii la est de spatiul aerian al Groenlandei, insula vecina cu Islanda la vest, in urma eruptiei acestui vulcan.

Citeste si:
Klaus Iohannis, la al patrulea Summit al Consiliului Europei,...
Klaus Iohannis, la al...

"Ne asteptam ca norul de cenusa sa ajunga in nordul Scotiei marti, 24 mai", afirma Eurocontrol intr-un aviz publicat pe site-ul de Internet, citeaza MEDIAFAX.

"Daca emisiile vulcanice continua cu aceeasi intensitate, norul ar putea ajunge in vestul spatiului aerian francez si in nordul Spaniei joi, 26 mai", adauga comunicatul.

Eurocontrol precizeaza ca nu este prevazuta inchiderea niciunui spatiu aerian pentru duminica si luni in Europa, exceptie facand Islanda.

Citeste si: O noua eruptie vulcanica in Islanda


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.