Presedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, a declarat ca granita dintre Israel si Palestina trebuie sa fie bazata dupa cea din 1967, astfel incepand un nou conflict cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

In urma anuntarii rezultatelor unui sondaj cu privire la "Primavara araba", Obama a comparat "strigatele de demnitate umana" din regiune cu evenimentele de acum cateva sute de ani, in urma carora s-au nascut Statele Unite ale Americii, scrie news.com.au. Acesta a mai facut si o serie de comentarii cu privire la procesul de pace israeliano-palestinian, comentarii care au atras foarte mult atentia pentru ca acestea au fost facute cu o zi inainte de intalnirea lui Obama cu primul ministru israelian Benjamin Netanyahu.

Obama i-a avetizat pe palestinieni ca Israelul are dreptul sa se apere si ca acordul dintre Fatah si Hamas a facut ca Israelul sa-si puna o serie de intrebati profunde si legitime.

"Cum poti sa negociezi cu un partid care nu vrea sa-ti recunoasca existenta", s-a intrebat Obama.

Totodata, el le-a spus palestinienilor ca eforturile lor (n.r. ca statul Palestina nu va fi recunoscut), urmate de colapsul discutiilor cu Israelul de anul trecut, nu vor avea soti de izbanda.

"Actiunile simbolice din septembrie de a izola Israelul de SUA nu vor crea un stat independent", a declarat Obama. Acesta a fost foarte clar in momentul in care a spus se asteapta la concesii semnificative din partea Israelului in procesul de pace.

"Granitele Israelului si ale Palestinei ar trebui sa se bazeze pe cele din 1967", a spus presedintele SUA.

Premierul israelian se opune vehement la acesta formula.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.