Naveta americana Endeavour a fost lansata cu succes cu sase astronauti la bord, luni, de la Centrul spatial Kenney din apropiere de Cape Canaveral din Florida.

Endeavour, cea mai "tanara" dintre navetele americane, a decolat la ora 12.56 GMT (8.56 ora locala), la debutul unei ferestre de lansare de cinci minute, de pe rampa 39A de la Centrul spatial Kennedy din apropiere de Cape Canaveral, pentru cea de-a 25-a ei misiune spatiala, care va fi si ultima, in 19 ani de serviciu in slujba NASA, informeaza MEDIAFAX.

Cele doua rachete purtatoare, care asigura 80% din forta necesara pe parcursul ascensiunii pana cand naveta ajunge pe orbita, s-au separat asa cum era prevazut la doua minute de la decolare si au cazut in Oceanul Atlantic, de unde vor fi recuperate si reutilizate.

Dupa separarea de rachetele purtatoare, Endeavour depinde exclusiv de cele trei motoare criogenice ale sale pentru a atinge orbita terestra, la o altitudine de 225 de kilometri.

Naveta Endeavour a ajuns pe orbita terestra la opt minute si jumatate de la decolare. Cu putin timp inainte, rezervorul extern s-a desprins de naveta pentru a cadea si se dezintegra in atmosfera.

Endeavour a avut in primele minute o viteza de 5.800 de kilometri/ ora si a accelerat apoi pentru a ajunge la o viteza de 28.330 kilometri/ ora in momentul plasarii pe orbita, inainte cele trei motoare criogenice ale sale sa-si fi epuizat carburantul alcatuit din hidrogen si oxigen lichid.

Dupa ce a ajuns pe orbita de 225 de kilometri deasupra Terrei, Endeavour va incepe cursa ei de urmarire pentru a se conecta cu ISS, o manevra care va avea loc joi, la ora 10.15 GMT.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.