Cutremurul cu magnitudinea de 5,1, produs miercuri in sud-estul Spaniei, a provocat moartea a cel putin opt persoane, alte 10.000 fiind evacuate.

UPDATE:

Cutremurul cu magnitudinea de 5,1, produs miercuri in sud-estul Spaniei, a provocat moartea a cel putin opt persoane, generand panica in orasul Lorca, unde numeroase cladiri s-au prabusit, iar locuitorii au iesit cu miile pe strazi, relateaza MEDIAFAX.

Aproximativ 167 de raniti, dintre care trei sunt in stare grava, au fost spitalizati dupa cutremur, cel mai important seism inregistrat in Spania din 1956, potrivit unor surse medicale.
Cel putin 400 de persoane au fost evacuate din doua spitale la bordul unor ambulante, potrivit guvernului regional, care a mentionat cel putin opt morti.

O unitate militara de interventie, formata din 225 de persoane, a fost trimisa la fata locului, impreuna cu 400 de membri ai echipelor de salvare, a declarat Ministerul de Interne. Crucea Rosie a instalat trei spitale de campanie.

La inceputul serii, grupuri mici de supravietuitori, infasurati in paturi, s-au format in apropierea ruinelor. Zeci de persoane si-au petrecut noapte chiar si pe un teren de baschet, infasurate in paturi.

In centrul orasului, unele cladiri erau pe punctul de a se prabusi, in timp ce echipele de salvare continuau sa evacueze locuitorii.
"Oamenii sunt in strada. Instalam spatii unde acestia sa isi poata petrece noaptea. Am cerut centrelor comerciale sa furnizeze apa, alimente si paturi", a declarat primarul din Lorca, Francisco Jodar, pentru site-ul cotidianului El Pais.

In total, 10.000 de persoane, potrivit autoritatilor locale, au fost evacuate din acest oras cu 92.700 de locuitori, situat la 70 de kilometri sud-vest de Murcia, unde serviciile publice se organizeaza pentru a distribui hrana.

Televiziunile spaniole au prezentat imagini cu cladiri prabusite din Lorca, oras cu 92.700 de locuitori, situat la 70 de kilometri sud-vest de Murcia. La scurt timp dupa producerea cutremurului, clopotnita unei biserici s-a prabusit chiar in fata camerelor de televiziune, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Spania preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, de la 1 iulie
Spania preia preşedinţia...

Seismul, cu magnitudinea 5,1, a fost resimtit pana la Madrid, la circa 350 de kilometri nord-vest, si a avut loc la ora locala 18.47 (19.47, ora Romaniei), epicentrul fiind localizat in regiunea Lorca . Cutremurul a fost precedat de un prim seism cu magnitudinea 4,4, produs la ora locala 17.05 (18.05, ora Romaniei).

Primarul din Lorca a anuntat initial sapte decese in urma cutremurului, bilantul fiind confirmat de presedintia Guvernului spaniol, printr-un mesaj publicat pe contul de Twitter. Premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a ordonat imediat trimiterea unei unitati militare de interventie pentru a participa la operatiunile de salvare.

Ministerul de Interne a anuntat ca seismul s-a soldat cu pagube materiale grave.

Directorul serviciilor de seismologie spaniole, Emilio Carreno, a afirmat ca regiunea Murcia este una dintre zonele cu cel mai ridicat risc seismic din peninsula.

Citeste si:
Cutremur în Maroc. Ce mecanism tectonic a provocat seismul de 6,8...
Cutremur în Maroc. Ce...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.