Fortele americane aveau permisiunea de a desfasura un raid unilateral in Pakistan daca stiau unde se ascunde Osama ben Laden, potrivit unui acord secret incheiat intre Washington si Islamabad in urma cu zece ani.

Acordul a fost incheiat intre Pervez Musharraf si George W. Bush in 2001 si reinnoit in timpul "tranzitiei catre democratie" - o perioada de sase luni incepand din februarie 2008 cand Musharraf era inca presedinte dar fusese ales un Guvern civil. Acesta permitea o operatiune americana impotriva lui Osama ben Laden pe teritoriul pakistanez similara raidului de saptamana trecuta, in care a fost ucis liderul Al-Qaida, relateaza MEDIAFAX.

"A existat un acord intre Bush si Musharraf potrivit caruia daca stiam unde este Osama, mergeam si il capturam"
, a declarat un fost oficial american. "Pakistanezii puteau protesta, dar nu ne puteau opri", a adaugat el.


Potrivit termenilor acordului secret, pakistanezii puteau sa nu fie informati in privinta atacului, ceea ce au acceptat in principiu.

Fostul oficial american a delcarat ca protestele pakistaneze din ultima saptamana reprezinta "fata publica" a acordului. "Stiam ca vor nega acest lucru", a adaugat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.