Zeci de emigranti africani au fost lasati sa moara in Marea Mediterana dupa ce aeronave si nave militare europene si ale NATO au ignorat strigatele lor de ajutor, relateaza The Guardian, in editia electronica.

O nava care transporta 72 de pasageri, dintre care 22 de femei si doi copii mici, precum si refugiati politici, a intampinat probleme la sfarsitul lui martie, dupa ce a plecat din Tripoli la 25 martie cu destinatia Lampedusa. In pofida semnalelor de alarma emise catre coasta italiana si a contactului navei cu un elicopter militar si o nava NATO, niciun efort de salvare nu a avut loc.

  • Doar 11 pasageri au supravietuit acestei experiente, restul murind de sete si de foame, dupa ce nava lor a fost lasata sa pluteasca in deriva timp de 16 zile.

"In fiecare dimineata ne trezeam si gaseam alte cadavre, pe care le lasam 24 de ore, dupa care le aruncam peste bord", a declarat Abu Kurke, unul dintre supravietuitori, conform MEDIAFAX.

Emigrantii au folosit telefonul prin satelit al navei pentru a-l contacta la Roma pe parintele Moses Zerai, presedintele organizatiei Habeshia pentru drepturile refugiatilor, care a contactat, la randul sau, paza de coasta italiana. Aceasta l-a asigurat pe Zerai ca a fost emisa o alerta. La scurt timp dupa aceea, un elicopter militar a aparut deasupra navei, iar pilotii le-au aruncat sticle cu apa si pachete de biscuiti si le-au transmis sa isi pastreze pozitia pana la venirea unei barci de salvare. Aceasta insa nu a venit, iar ulterior, in jurul datei de 27 martie, nava a intrat in deriva, ramanand fara combustibil.

La un moment dat, la 29 sau 30 martie, ambarcatiunea a ajuns in apropierea unui portavion al NATO, cel mai probabil portavionul francez Charles de Gaulles. Potrivit supravietuitorilor, doua avioane au decolat de pe portavion si au survolat ambarcatiunea dar nu a venit niciun ajutor. Fara provizii, combustibil sau mijloace de pentru a contacta lumea exterioara, ei au inceput sa moara unul cate unul de sete si de foame.

"Am salvat o sticla de apa de la elicopter pentru cei doi copii, si i-am hranit chiar dupa ce parintii lor au decedat", a declarat Kurke, care a supravietuit bandu-si propria urina si mancand doua tuburi de pasta de dinti. "Dupa doua zile, copiii au murit pentru ca erau prea mici.

La 10 aprilie, nava a esuat pe o plaja din apropierea orasului libian Zlitan, langa Misrata. Dintre cei 72 de emigranti care s-au imbarcat la Tripoli, numai 11 mai erau in viata, iar unul dintre ei a decedat aproape imediat ce au ajuns la tarm. Un alt supravietuitor a murit la scurt timp in inchisoare, dupa ce fortele lui Muammar Kadhafi i-au arestat si i-au detinut patru zile.

Citeste si:
NATO se pregătește de război: simulează activarea Articolului 5....
NATO se pregătește de război:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.