Si ieri a fost o zi bogata in evenimente la Bagdad: unul dintre avocatii procesului lui Saddam Hussein a fost gasit impuscat in cap; jurnalistul britanic Rory Carroll a fost eliberat dupa 36 de ore de captivitate; armata americana anunta moartea a inca sase militari, ceea ce face ca numarul americanilor ucisi sa ajunga la 1.983.

In consecinta, climatul de violenta se acutizeaza pe zi ce trece, asasinarea avocatului Saddam Janabi fiind o dovada. El a fost rapit joi seara din biroul sau de oameni inarmati, care s-au prezentat ca fiind de la Ministerul de Interne. Janabi il apara pe Awad Ahwad al-Bandar, unul dintre cei opt acuzati, fost judecator la tribunalul revolutionar si adjunct al sefului de cabinet al lui Saddam. Dupa o ora, corpul lui Janabi, impuscat in cap, a fost gasit in spatele unei moschei. Evenimentul a avut un ecou deosebit, avocatii celorlalti acuzati declarandu-se revoltati de faptul ca nu li se asigura protectia, urmarindu-se descurajarea misiunii lor.

Dupa una rece, a intervenit si una calda, Rory Carroll, de la cotidianul britanic ,Guardian", rapit miercuri la Bagdad, a fost eliberat dupa 36 de ore. El a povestit ca l-au sechestrat oportunisti siiti din cartierul siit Sadr Cuty, aflat sub influenta radicalului Moqtada Sadr: ,M-au bagat cu forta intr-o masina si, dupa 20 de minute, m-au mutat in portbagajul alteia. Mi-au luat hainele si mi-au dat altele vechi. Am fost legat la ochi si tinut captiv 36 de ore in subsolul unei case din Bagdad. M-au scos de doua ori pentru a manca. Erau siiti. La un moment dat, mi s-a zis ca voi fi folosit ca moneda de schimb pentru oamenii lui Sadr arestati in Basra. Mi-era teama ca voi fi vandut sunnitilor ori unei grupari islamiste. Mai tarziu, unul din rapitori m-a bagat in portbagajul masinii si m-a lasat in centrul Bagdadului...". Nu se stie ce argumente au stat la baza eliberarii lui, dar, daca ar fi fost predat unei grupari islamiste, soarta lui putea fi alta.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.