Comisia Europeana (CE) intentioneaza sa lanseze o investigatie asupra initiativei Guvernului Olandei de a restrictiona accesul muncitorilor romani si bulgari pe piata muncii din aceasta tara.

Comisia va verifica daca noile reglementari propuse de Olanda pentru accesul pe piata muncii respecta legislatia europeana care asigura libertatea de miscare a persoanelor, a declarat Matthew Newman, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru drepturi fundamentale, Viviane Reding, pentru postul national bulgar de radio, potrivit MEDIAFAX.

Muncitorii romani si bulgari nu vor mai fi bineveniti pe piata muncii din Olanda, in cazul in care propunerea ministrului pentru Afaceri Sociale, Henk Kamp, va fi aprobata.

  • Incepand de la 1 iulie 2011, bulgarii si romanii, dar si cetatenii tarilor din afara Uniunii Europene (UE), vor primi permis de munca in Olanda doar in "cazuri exceptionale", daca Parlamentul va vota propunerea lui Kemp.

La inceputul acestei luni, ministrul bulgar pentru Afaceri Sociale, Totiu Mladenov, i-a trimis o scrisoare omologului sau olandez, Henk Kamp, in care isi exprima dezacordul fata de initiativa de a scoate muncitorii bulgari de piata muncii din Olanda.

"Apreciez intentia Olandei de a garanta dreptul muncitorilor sai din alte state membre UE si de a-i sanctiona pe cei care incalca legea, potrivit legislatiei europene in vigoare, atat timp cat sunt respectate cetatenia, nediscriminarea si dreptul la libera circulatie", scrie Mladenov.

"Insa as vrea sa subliniez ca, potrivit Tratatului de Aderare a Bulgariei si Romaniei, statele membre care au optat sa aplice o perioada de tranzitie pentru accesul muncitorilor bulgari pe piata muncii din tara lor trebuie sa distinga in mod clar intre dreptul la acces al cetatenilor din afara Uniunii si cetatenii acelor state pentru care s-au aplicat perioade de tranzitie", argumenteaza ministrul bulgar.

Mladenov subliniaza ca Laszlo Andor, comisarul european pentru Munca, Afaceri Sociale si Incluziune, a declarat ca restrangerea libertatii de miscare a bulgarilor si romanilor afecteaza buna functionare a pietei comune a blocului european.

Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.