"Primavara araba", aceasta vasta miscare de protest care bulverseaza lumea araba s-ar putea transforma in "iarna iraniana", a avertizat premierul israelian Benjamin Netanyahu, intr-un interviu acordat in exclusivitate AFP.

"Este posibil ca primavara araba sa se transforme in iarna iraniana", a avertizat Netanyahu, intrebat in legatura cu revoltele care au afectat lumea araba, in cadrul unui interviu acordat la sfarsitul saptamanii in resedinta sa oficiala din Ierusalim si citat de MEDIAFAX.

"Ceea ce speram sa vedem este primavara europeana din 1989", a adaugat premierul de dreapta, referindu-se la caderea pe cat de rapida, pe atat de spectaculoasa, a sistemului comunist totalitar la sfarsitul anilor '80 in Europa de Est.

Dar, a subliniat el, exista temeri ca evenimentele din Orientul Mijlociu ar putea fi exploatate de Teheran si ca s-ar putea repeta revolutia islamica din 1979 din Iran.

De la inceputul revoltelor arabe, liderii israelieni agita spectrul unui scenariu "dupa modelul iranian", la incheierea caruia organizatiile aliate sau apropiate regimului de la Teheran profita de situatie pentru a obtine puterea sau a exercita o influenta majora.

  • "In perioada de haos, o grupare islamista organizata poate sa obtina controlul asupra statului. Asa s-a intamplat in Iran si asa s-ar putea intampla si in alta parte", a argumentat recent Netanyahu.

Israelul considera in prezent ca Iranul - care anticipeaza periodic disparitia sa si sustine miscarile libaneza Hezbollah si palestiniana Hamas - este principala amenintare strategica din cauza programului sau nuclear.

"Daca i se extrage veninul Iranului sau daca regimul lui va fi supus aceleiasi presiuni ca alte regimuri din regiune, atunci ar putea exista o sansa de pace si progres", a apreciat Netanyahu in cursul interviului, facand aluzie la ofensiva coalitiei internationale de sustinere a rebelilor impotriva liderului libian Muammar Gaddafi.

"Iranul controleaza deja jumatate din societatea palestiniana prin intermediarul sau, Hamas (miscare islamista ce controleaza Fasia Gaza, n.red.). Si daca regimul iranian cade, nu va fi nevoie de prea mult pentru ca si Hamas sa cada la randul sau", a declarat el.

Citeste si:
Zelenski acuză Iranul că minte în privinţa dronelor trimise Rusiei
Zelenski acuză Iranul că...

Citeste si: Confruntari de strada in Teheran

Iranul, nesigur daca sa construiasca bomba nucleara


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.