Garda civila spaniola a descoperit peste 1,6 tone de material pentru fabricarea de explozibil in cadrul unei operatiuni impotriva ETA, aceasta fiind "cea mai importanta captura din Spania" in privinta ETA.

Acest material a fost descoperit in cadrul unei operatiuni desfasurate de marti in Tara Bascilor spaniola si Navarra in anturajul comandoului "Erreka" al ETA (Euskadi Ta Askatasuna/ Basque Homeland and Freedom). Trei suspecti au fost arestati, doi marti, iar un altul miercuri. Potrivit MEDIAFAX, Aceasta descoperire aminteste ca grupul separatist basc, desi foarte slabit, nu a renuntat la arme in pofida unui armistitiu anuntat la 10 ianuarie.

"De la inceputul operatiunii impotriva comandoului Erreka, marti, Garda civila a descoperit peste 1.600 de kilograme de material pentru fabricarea explozibililor, ceea ce constituie cea mai importanta cantitate de armament a ETA descoperita in Spania pana in prezent", a anuntat ministerul intr-un comunicat.

  • Marti, anchetatorii au descoperit deja 830 de kilograme de nitrat de amoniu, 13,5 kilograme de pentrita si numeroase detonatoare in cadrul unei perchezitii la o ferma izolata din satul Legorreta, la sud de San-Sebastian in Tara Bascilor.

Aceasta operatiune s-a desfasurat in urma arestarii in acest sat a doi presupusi militanti ai comandoului Erreka, doi frati in varsta de 40 si, respectiv, 36 de ani. Cercetarile au continuat si au condus la descoperirea, joi, in Navarra, regiunea vecina Tarii Bascilor, a "750 de kilograme de material destinat la fabricarea explozibilului", a adaugat ministerul.
  • Cea mai importanta cantitate de explozibil confiscata in istoria ETA, 2.500 de kilograme, a fost in septembrie 1999, in apropiere de Pau, in sud-vestul Frantei.

Ministrul de Interne Alfredo Perez Rubalcaba a subliniat marti ca ETA, care nu a mai comis niciun atentat din august 2009, "nu a abandonat definitiv violenta" si ca "Guvernul isi va continua politica de fermitate".

Materialul descoperit joi se afla in "cinci depozite" situate la domiciliul celor doi frati arestati marti si intr-o casa vecina din Legorreta, in localitatea Cegama, in Tara Bascilor, si in localitatile Azpiroz si Baraibar, in Navarra. Este vorba despre nitrat de amoniu, pudra de aluminiu, pentrita, detonatoare si fitile, potrivit ministerului.

ETA, considerata organizatie terorista de Uniunea Europeana si Statele Unite, este considerata raspunzatoare de moartea a 829 de persoane in peste 40 de ani de atentate pentru independenta Tarii Bascilor si Navarra.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.