Sute de mii de persoane din Mexic, Cuba si statul american Florida au fost sfatuite sa paraseasca zonele care vor fi traversate de uraganul Wilma, cel mai puternic consemnat vreodata de meteorologi. Acesta se deplaseaza spre nord vest, prin Caraibe, fiind insotit de vanturi extrem de puternice, caderi masive de precipitatii si alunecari de teren.

Televiziunea cubaneza isi incepe programele de stiri cu relatari alarmante despre uraganul Wilma. Pe suprafata acestuia s-a consemnat la un moment dat o presiune barometrica extrem de scazuta, cea mai mica inregistrata vreodata. Aceasta ar fi putut genera vanturi cu viteze de aproape 280 de kilometri la ora, capabile sa mature case si copaci de la sol.

Deocamdata, presiunea a mai scazut, Wilma fiind acum o furtuna de gradul 4, care poate insa oricand sa se agraveze. Dar chiar si asa, o buna parte din America centrala, precum si statul american Florida, au toate sansele sa sufere de pe urma uraganului. Deja 10 persoane au fost ucise in Haiti in inundatii si alunecari de teren.

In Mexic, aeroportul principalei statiuni, Cancun, este plin de turistii care incearca sa plece cat mai repede din zona. Kathy Coille spune ca proprietarii casei de vacanta unde era cazata au decis sa inchida si sa baricadeze usile si ferestrele.

"Inchiriam o casa de vacanta pe litoral, au mutat insa mobila la etaj si au baricadat-o, asa ca a trebuit sa plecam", spune ea.

Pregatirile pentru uragan in tarile latino americane nu decurg cu aceeasi coerenta ca in Statele Unite. Meteorologii nu au reusit sa se puna de acord asupra traseului exact pe care il va urma Wilma.
Una dintre tinte ar putea fi Cuba, unde apararea civila a fost mobilizata si circa o suta de mii de oameni au fost deja evacuati din locuintele de pe coasta.

Una dintre cele mai mari temeri este ca ploile torentiale vor provoca inundatii in regiunea de vest a Cubei, principalul producator de tutun.
In Mexic si Honduras, infrastructura este si ea deficitara iar autoritatile nu pot anticipa cu exactitate daca Wilma va lovi sau nu. In schimb in statul american Florida, mult mai obisnuit cu uraganele, evacuarea rezidentilor decurge cu repeziciune.

Locuitorii Floridei au capatat experienta in urma numeroaselor evenimente devastatoare de acest fel, autoritatile au anuntat ca au facut stocuri importante de alimente si carburanti, iar garda nationala este pregatita sa intervina. Se pare ca de data aceasta, furtuna va ocoli platformele petroliere din golful Mexic, puternic lovite de alte doua uragane de anul acesta, Katrina si Rita.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.