Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat, joi, la Bruxelles, ca aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen a fost una dintre misiunile dificile cu care s-a confruntat presedintia ungara a UE. Totodata, ministrul francez de Externe, Alain Juppe, si omologul sau german, Guido Westerwelle, au declarat joi, ca Bulgaria si Romania inca nu sunt pregatite sa adere la spatiul Schegen.

Potrivit lui Orban, citat de postul national de radio bulgar BNR, Romania este pregatita din punct de vedere tehnic pentru aderarea la Schengen, iar Bulgaria va fi pregatita la inceputul lui mai.

Totusi, mai multe state membre UE nu sprijina politic aderarea celor doua tari la UE. "Suntem blocati la nivel politic", a declarat premierul ungar. "Ar trebui sa fie o dezbatere politica deschisa si nu negocieri secrete pe acest subiect", potrivit lui Orban, citat de MEDIAFAX.

  • Ministrii de Externe francez si german au declarat, joi, ca Romania si Bulgaria inca nu sunt pregatite sa adere la spatiul Schengen.

"Franta sustine intrarea celor doua tari in Schengen, dar pana acum, acestea nu au indeplinit criteriile necesare", a declarat Juppe dupa intalnirea cu omologul sau german la Berlin, relateaza site-ul Novinite.com.

La randul sau, Westerwelle a afirmat ca sustine declaratiile ministrului francez, a anuntat Deutsche Welle.

Bulgaria si Romania au indeplinit deja criteriile tehnice pentru aderarea la spatiul Schengen, dar ar trebui sa depaseasca obiectiile politice ridicate de Franta, Germania si alte cateva state membre UE, care au cerut rezultate mai bune din partea Bulgariei in combaterea crimei organizate si coruptiei, desi aceste cerinte nu fac parte din procesul Schengen, relateaza MEDIAFAX.

La sfarsitul lui 2010, Franta si-a exprimat opozitia fata de intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen in martie 2011, asa cum era prevazut, invocand problemele nerezolvate privind coruptia si crima organizata. Germania, Austria, Olanda, Norvegia si Finlanda si-au exprimat, de asemenea, ingrijorarea cu privire la aderarea celor doua tari. [Romania, pregatita sa apere granitele Europei?]

Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

Parlamentul European urmeaza sa voteze in privinta aderarii Bulgariei si Romaniei la Schengen la 4 iulie, a anuntat luni raportorul portughez Carlos Coelho.

Citeste si: Aderarea Romaniei la Schengen, amenintata de revolutiile arabe?

Intram sau nu in Schengen?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.