Atentatul soldat cu 12 morti si peste o suta de raniti, luni, la metroul din Minsk, a fost provocat de explozia unui dispozitiv, echivalentul a 5-7 kilograme de TNT, amplasat pe peronul unei statii din centrul orasului, a anuntat marti Ministerul belarus de Interne.

Cel putin 12 persoane au fost ucise si peste o suta au fost ranite, luni seara, intr-un atentat la metroul din Minsk, in centrul capitalei belaruse, iar presedintele Aleksandr Lukasenko nu a exclus ca explozia sa fi fost organizata "din strainatate", relateaza MEDIAFAX.

"Un atentat a fost comis astazi (luni), catre ora locala 17.54 (17.54, ora Romaniei), in statia Oktiabrskaia", a declarat adjunctul procurorului general, Andrei Sved, dupa o reuniune de urgenta, convocata de Lukasenko, la cateva ore dupa aceasta drama.

"V-am avertizat ca nu vom fi lasati sa traim in pace", a declarat Lukasenko, citat de agentia RIA Novosti, in cadrul acestei intalniri cu oficiali belarusi de rang inalt.

"Nu exclud (posibilitatea) ca acest «cadou» sa vina din strainatate, dar trebuie sa ne uitam si la noi", a adaugat presedintele, care a insarcinat autoritatile sa faca totul pentru a elucida acest caz.

Dispozitivul exploziv era ascuns sub o banca de pe peron, in fata celui de-al doilea vagon al unei garnituri de metrou, in statia Oktiabrskaia, situata la o suta de metri de sediul presedintiei belaruse, a declarat ministrul de Interne, Anatoli Kulesov, conform MEDIAFAX.

Explozia bombei care continea bile de metal cu diametrul de un centimetru a format un crater cu diametrul de circa 80 de centimetri pe peron
, a precizat ministrul.

Aproximativ 300 de persoane se aflau in apropierea acestui loc in momentul deflagratiei, produse in jurul orei locale 18.00 (18.00, ora Romaniei).

Un tren care sosea in acelasi moment la peronul din fata a primit instructiuni sa-si continue drumul fara a opri in statie, a adaugat el.

Bilantul anterior, de 11 morti, a fost modificat la 12, dupa decesul unui ranit, in noaptea de luni spre marti, a anuntat marti dimineata KGB, precizand ca, in total 149 de persoane au avut nevoie de ingrijiri, iar 22 dintre ele sunt in stare grava.

Citeste si:
VIDEO Atentat într-o biserică din California. O persoană a murit
VIDEO Atentat într-o biserică...

Miercuri va fi zi de doliu national la Minsk, in memoria victimelor, a anuntat municipalitatea.

Presedintele belarus, Aleksandr Lukasenko, l-a insarcinat pe seful KGB sa-si gaseasca pe vinovati cat mai repede: "Rascoliti toata tara", a declarat Lukasenko, luni seara, in urma unei reuniuni de urgenta.

Belarusul, guvernat in mod autoritarist de Aleksandr Lukasenko, aflat la putere de 16 ani, nu s-a confruntat cu niciun atentat major in ultimii ani.

In iulie 2008, un dispozitiv artizanal a explodat in centrul Minskului, in ziua independentei acestei foste republici sovietice, provocand ranirea a 50 de persoane, potrivit presei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.