De luni, viata a aproximativ 2000 de femei musulmane din Franta se va schimba. Ele nu vor mai putea merge la piata sau la cinema, si nici nu se vor mai putea plimba prin celebrele gradini din Luxemburg, daca vor purta valul islamic – burqa sau niqab.

Franta va fi, astfel, prima tara occidentala care impune interzicerea valului islamic in spatiile publice. Guvernul lui Nicholas Sarkozy a aprobat masura in ciuda amenintarilor extremiste, scrie El Mundo.

Majoritatea francezilor sarbatoresc aceasta schimbare. Precum multi politicieni, cetatenii vad acest tip de vestimentatie ca un simbol de opresiune asupra femeilor si ca element fundamental al islamului, un singur parlamentar a votat impotriva legii in Senat.

„Burqa nu este un simbol religios, ci un simbol de opresiune. Nu este binevenit in Franta”, a anuntat Sarkozy. A adaugat apoi ca interzicerea valului nu are nicio legatura cu lipsa de respect fata de islam.


Multe femei care se confrunta cu aceasta situatie spun ca „Este un atac asupra libertatii noastre”, care considera ca astfel ele vor fi izolate de celelalte femei musulmane. Multe din aceste femei poarta valul pentru ca asa isi doresc, fara sa fie fortate de soti sau de tati. „Ma simt dezbracata fara val”, spunea recent o femeie la radio. „Este alegerea mea. Sotul meu nu are nicio legatura cu aceasta optiune”.

Femeile musulmane vor plati amenzi daca se vor incapatana sa poarte valul in locuri publice. Noua lege prevede amenzi in valoare de 150 de euro.

Pedepsele vor fi si mai crunte in cazul barbatilor care isi obliga femeile sa poarte val. ei pot fi incarcerati si pot plati si o amenda de 30.000 de euro. Daca femeia este minora, atunci barbatul este pasibil de doi ani de inchisoare si amenda de 60.000 de euro.


Potrivit Ministrului de Interne francez, din cele 65 de milioane de locuitori ai Frantei, numai 2000 de persoane aleg sa-si acopere fata cu niqab sau burqa.

Azi, politia franceza a arestat trei femei care purtau val in fata Catedralei Notre Dame din centrul Parisului, in prima zi de cand valul a fost interzis.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.