Mici deversari de apa slab radioactiva au avut loc la nivelul piscinelor de dezactivare a combustibilului uzat de la centrala nucleara Onagawa (nord-est) din cauza cutremurului de joi seara, au anuntat vineri exploatantul instalatiei si Agentia pentru siguranta nucleara.

"Din cauza cutremurelor, au fost descoperite mai multe anomalii in cladirile reactoarelor", a explicat un oficial din cadrul agentiei intr-o conferinta de presa, subliniind totusi ca nivelul de radioactivitate este "inferior" limitei legale, scrie MEDIAFAX.

"Apa s-a deversat in principal din piscina de dezactivare a reactorului 2",
a precizat un purtator de cuvant al companiei de electricitate Tohoku Electric Power, exploatantul acestei centrale care are trei reactoare.

A fost descoperita apa si pe jos, la mai multe etaje ale cladirilor altor unitati, dar de fiecare data in cantitati foarte mici.

Radioactivitatea acestei ape este in orice caz foarte scazuta, comparativ cu limita legala, potrivit datelor comunicate AFP de companie, care se asteapta totusi sa descopere mai multe incidente dupa inspectarea zonei.

Centrala, a carei structura nu a fost avariata, este oprita de la cutremurul urmat de tsunami din 11 martie. Totusi, combustibilul pe care il contine aceasta trebuie racit in permanenta.

O replica avand magnitudinea de 7,4 s-a produs in noaptea de joi spre vineri.

Situata la cateva sute de kilometri sud de Onagawa, centrala nucleara Fukushima Daiichi (numarul 1), puternic avariata la 11 martie, nu a suferit alte pagube in urma replicii de joi, potrivit Agentiei pentru siguranta nucleara si companiei Tokyo Electric Power (Tepco).

In schimb, peste trei milioane de locuinte din nordul tarii nu aveau, in continuare, electricitate vineri dimineata, din cauza opririi centralelor termice care ar urma sa fie repuse in functiune in cursul zilei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.