Patru kenyeni au depus plangere impotriva Guvernului britanic pentru acte de tortura si rele tratamente comise in perioada coloniala, in timpul reprimarii revoltei Mau Mau in anii 1950 - 1960.

Potrivit avocatilor, acesti barbati cu varste de peste 70 de ani au suferit in acea perioada "acte incalificabile de tortura si rele tratamente", inclusiv violente sexuale si castrare, scrie MEDIAFAX.

Reclamantii solicita scuze din partea Marii Britanii si deschiderea unui fond in favoarea victimelor actelor de reprimare.

Procesul, care ar trebui sa dureze doua saptamani, ar putea deveni un precedent pentru mii de kenyeni care au fost supusi unor acte similare.

"Nu exista niciun dubiu ca tortura era practicata in mod curent in Kenya inainte de proclamarea independentei in 1963", a declarat avocatul Martyn Day.

Wambugu Wa Nyingi, unul dintre cei patru reclamanti (alaturi de Jane Muthoni, Paulo Nzili si Ndiku Mutua), sustine ca a fost detinut noua ani fara a fi pus sub acuzare, fiind obligat sa munceasca si fiind batut zilnic.

Membru al formatiunii KAU (Uniunea Africana Kenyana), barbatul neaga ca ar fi facut parte din organizatia Mau Mau, care lupta impotriva administratiei coloniale. Plangerile sunt sustinute de Guvernul kenyan.

Marea Britanie a publicat 2.000 de dosare cu documente secrete din perioada coloniala, inclusiv 30 despre rebeliunea Mau Mau.

Procesul ar putea fi luat ca model pentru cazuri similare din Nigeria, R.Cipru sau Palestina.

Reprimarea brutala a rebeliunii Mau Mau in perioada 1952 - 1960 s-a soldat cu peste 10.000 de morti, iar zeci de mii de persoane au fost incarcerate. Guvernul britanic neaga responsabilitatea juridica pentru aceste acte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.