Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, le-a cerut liderilor europeni sa isi intensifice eforturile in lupta impotriva discriminarii romilor, intr-un mesaj adresat cu ocazia Zilei Internationale a Romilor, se arata intr-un comunicat al Departamentului de Stat.

Ea a adresat un mesaj de felicitare din partea presedintelui Barack Obama si poporului american membrilor acestei etnii din Europa si din intreaga lume, multumindu-le pentru contributia lor la cultura, muzica si arta.

"Este si o ocazie pentru a comemora curajoasa rezistenta impotriva persecutiei naziste", adauga secretarul de Stat, in mesaj, potrivit MEDIAFAX.

"Protejarea si promovarea drepturilor romilor de pretutindeni este unul din angajamentele mele personale"
, continua Hillary Clinton, subliniind ca "prea des si in prea multe locuri, romii sunt, in continuare, discriminati pe baza trasaturilor fizice, sunt suspusi unor violente, segregatiei si altor forme de discriminare".

In opinia sa, persoanele, organizatiile si guvernele "trebuie sa creeze conditii politice, legislative si sociale pentru incurajarea si valorificarea diversitatii".

"Le cer liderilor europeni sa isi dubleze eforturile, pentru a se asigura ca romii nu sunt discriminati in privinta accesului la educatie, servicii de sanatate, locuinte si locuri de munca", subliniaza secretarul de Stat american in mesajul sau.

Hillary Clinton anunta, in acest mesaj, ca Statele Unite vor lansa "in zilelele urmatoare" doua noi programe destinate asistentei membrilor comunitatilor de romi din Romania, Republica Moldova, Slovacia si Ungaria. Acestea se adauga "eforturilor curente" de sustinere din Bulgaria, Serbia, Macedonia, Kosovo si din alte parti din Europa, precizeaza ea, in mesaj.

Obiectivul acestor eforturi este consolidarea asistentei juridice, extinderea oportunitatilor de acces la educatie si "ajutarea cat mai multor romi sa participe la discursul politic, in vederea consolidarii unei noi generatii de lideri ai comunitatilor" lor, potrivit comunicatului Departamentului de Stat.

"Cu ajutorul Guvernelor, organizatiilor internationale, grupurilor societatii civile si altora, din intreaga lume, ajutam comunitatile de romi si persoanele sa isi creeze o noua cale, ca fiecare barbat rom sau femeie roma sa traiasca la potentialul dat de Dumnezeu"
, conchide Hillary Clinton.

Citeste si:
Hilarry Clinton, atac la Bernie Sanders: "N-a realizat nimic"
Hilarry Clinton, atac la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.