Guvernul a decis, miercuri, sa aloce fonduri totale de 1,3 milioane lei, pentru a recupera din Germania un lot de bijuterii, monede si piese dacice, scoase in mod ilegal din Romania si recuperate de autoritatile germane.

Agentia MEDIAFAX a anuntat saptamana trecuta, citand surse guvernamentale, ca Executivul va aloca aproape 300.000 euro pentru a recupera o bratara plurispiralica din aur, doua scuturi de fier si 229 monede din aur si argint de provenienta dacica, scoase in mod ilegal din Romania si recuperate de autoritatile germane.

"Bratara, scuturile si monedele au fost identificate si recuperate de autoritatile din Germania anul trecut, iar Guvernul are la dispozitie un interval de un an - perioada care expira la 15 aprilie - pentru a-si exprima dreptul de preemptiune in vederea redobandirii acestor artefacte", au precizat sursele citate.

Potrivit raportului de expertiza al Ministerului Culturii, bratara din aur plurispiralica completeaza lotul celor 12 bratari de aur dacice sustrase, dar recuperate si aduse deja in tara. Costul bratarii se ridica la aproximativ 62.000 euro, plus 4.000 euro reprezentand cheltuielile cu avocati si notari.

Retail jobs

Pentru cele doua scuturi de fier dacice, statul roman va trebui sa achite 45.000 de dolari, iar pentru cele 229 de monede va trebui sa plateasca aproximativ 182.000 euro.

Dintre cele 229 monede, 27 sunt de aur tip Lysimachos sau pseudo-Lysimachos, 39 sunt kosoni de argint clasici, iar 163 sunt kosoni de argint "droueis". Monedele de argint fac parte dintr-un lot de 2.700 monede, descoperit in decembrie 2003, iar monedele din aur dintr-un lot de 3.600 monede, descoperit in 1998, la Sarmizegetusa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.