Rumsfeld critica lipsa de transparenta a Beijingului

China va putea sa spulbere suspiciunile comunitatii internationale cu privire la intentiile sale strategice si sa asigure prosperitatea viitoare a natiunii daca va manifesta "deschidere politica", a avertizat ieri secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, aflat in prima vizita la Beijing de la numirea in aceasta functie.

Intr-un discurs rostit in fata elevilor unei scoli de cadre ale Partidului Comunist, Rumsfeld a spus ca "multe tari isi pun intrebari legate de ritmul si dimensiunile extinderii militare a Chinei", punand astfel in discutie intentiile pacifiste ale autoritatilor de la Beijing. Sporirea capacitatii militare a Chinei "determina in mod firesc alte natiuni sa se intrebe care sunt intentiile sale si sa-si modifice intr-un anume mod atitudinea", a adaugat Rumsfeld. Seful Pentagonului a aratat ca Beijingul cheltuieste aproximativ 90 miliarde de dolari anual pentru inarmare, de trei ori mai mult decat declara oficial.

"Caracterul rapid si, din punctul nostru de vedere, lipsit de transparenta al acestei dezvoltari contribuie la incertitudine altor tari in ceea ce priveste intentiile Chinei", a spus el. Rumsfeld considera ca eforturile Chinei de a crea institutii regionale ce exclud SUA suscita de asemenea indoieli in privinta intentiilor sale si asupra corectitudinii alegerilor sale, despre care nu se stie "daca vor servi adevaratelor interese ale lumii in ceea ce priveste pacea si securitatea regionala".

Pentagonul este ingrijorat ca ritmul inarmarii Chinei ar putea afecta echilibrul de forte militare in regiune. China are in continuare pretentii teritoriale asupra Taiwanului si ameninta ca va folosi forta, la nevoie, pentru a prelua controlul asupra insulei. Chestiunea Taiwanului, un subiect de disputa intre SUA si China, a fost repusa pe tapet la scurt timp dupa sosirea la Beijing a lui Rumsfeld. Marti, China a criticat SUA pentru faptul ca furnizeaza arme Taiwanului. "Ne opunem categoric oricarei cooperari militare intre SUA si Taiwan", a declarat un purtator de cuvant al ministrului chinez de Externe.

Vizita lui Rumsfeld poate fi considerata un preambul la vizita pe care presedintele George W. Bush urmeaza sa o intreprinda in China in noiembrie.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.