Confuzie, pe 27 martie, la Chisinau. Cei care sarbatoreau Ziua Unirii cu Romania au fost contracarati de rusofilii care scandau lozinci antiromanesti.

In pofida vantului puternic si a ninsorii, sute de tineri au iesit ieri in centrul Chisinaului, pentru a sarbatori, sub drapele romanesti, ziua unirii de la 1918, informeaza Deutsche Welle .

"Romanii au nevoie de o singura tara, nu de doua. (...) Nu vrem hotar intre Iasi! Vrem o Europa bogata! (...) Sunt cu tricolorul romanesc. Suntem un popor, o tara trebuie sa fim si un pamant!”, au fost scandarile romanilor basarabeni.

In acelasi timp, cateva zeci de membri ai organizatia Pro-Rusia si activista Maia Laguta au participat la pranz, in Piata Marii Adunari Nationale, la o actiune de protest fata de actul Unirii din 1918. Iar ceva mai devreme, membrii Partidului "Patriotii Moldovei" au organizat un flash-mob in fata monumentului lui Stefan cel Mare, informeaza publika.md

"Jos ocupatia romana! Noua nu ne trebuie Romania. (...) Data de 27 martie 1918 este data de ocupatie de catre Romania regala a statului suveran Moldova democrata. (...) Reprezinta dragostea mea fata de mama Rusie care ne-a tinut atata timp sub aripa ei”., au scandat ei.

Intrebati de jurnalisti de ce au iesit in piata, multi au ridicat din umeri, iar unii au spus ca au crezut ca la manifestatie se va cere majorarea pensiei.


[ Se prezicea unirea: Romania + Modova = Romanova ]

Pe 27 martie 1918, Sfatul Tarii a decis, cu majoritatea voturilor exprimate, semnarea Actului de Unire a Basarabiei cu Romania. Pentru unire au votat 86 de membri din cei 135 de deputati prezenti la sedinta Sfatului Tarii. Actul de Unire fost semnat de presedintele Sfatului Tarii, Ion Inculet, vicepresedintele Pantelimon Halippa si secretarul Ion Buzdugan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.