Amnesty International a denuntat miercuri tratamentul "socant" aplicat unor manifestante din Egipt, facand apel la autoritati sa ancheteze informatiile potrivit carora armata le-a supus la tortura si la "teste de virginitate", relateaza AFP.

Organizatia de aparare a drepturilor omului, cu sediul la Londra, afirma ca aceste acte de tortura au fost comise dupa ce militarii au dispersat prin forta o manifestatie, la 9 martie, in piata Tahrir, in centrul orasului Cairo, si au arestat cel putin 18 femei.

Potrivit Amnesty, aceste manifestante au fost batute, electrocutate si fortate sa se dezbrace, in timp ce soldatii le fotografiau, apoi au fost constranse sa se supuna unor "teste de virginitate".

"Autoritatile egiptene trebuie sa puna capat tratamentului socant si degradant al manifestantelor", a afirmat organizatia. "Toate fortele de securitate si armata trebuie sa primeasca instructiuni clare ca tortura si alte rele tratamente, inclusiv «testele de virginitate» fortate, nu vor mai fi tolerate si vor face obiectul unei anchete".

"Cei care vor fi gasiti vinovati de asemenea acte trebuie sa fie cercetati, iar femeile curajoase care au denuntat aceste abuzuri trebuie sa fie protejate de represalii",
a cerut organizatia, potrivit MEDIAFAX.

  • "Testele de virginitate" sunt "absolut inacceptabile" si vizeaza sa "umileasca femeile"

"Femeile si tinerele trebuie sa-si poata exprima punctul de vedere privind viitorul Egiptului si sa manifesteze impotriva Guvernului fara a fi detinute, torturate sau supuse unui tratament profund umilitor si discriminatoriu", a adaugat organizatia.

Potrivit Amnesty, cele 18 femei au fost initial duse intr-o anexa a Muzeului Egiptean din Cairo, din apropierea pietei Tahrir, unde au fost incatusate, batute cu bastonul, electrocutate la piept si la picioare si tratate ca "prostituate".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.