Numele pe care diferitele operatiuni le-au luat de-a lungul timpului te fac sa te gandesti la filme de comando cu supereroi. Cum se "boteaza" operatiunile?

"Operatiunea Odyssey Dawn". Parca am vazut la Patria, candva, aceste cuvinte. Nu, nu este continuarea filmului din 2001, regizat de Ridley Scott si intitulat "Black Hawk Down". Nu este nici macar o noua serie de aventuri ale legendarului Ulise, eroul care s-a cam perindat acum peste 2000 de ani prin Mediterana in cautarea natalei sale Ithaca.

Si asta pentru ca, contrar bogatei semificatii culturale si sonoritatii grave, "Odyssey Dawn" nu are nici un inteles ascuns. Denumirea e generata de un sistem al Pentagonului care alege in mod aleator cuvinte in functie de primele doua litere acordate fiecarei zone potentiale de conflict.

Astfel, comandamentului care se ocupa cu operatiunea din Libia i-au fost acordate trei seturi de cuvinte cu care sa inceapa numele operatiunii. "JF-JZ, NS-NZ si OA-OF. Cum ieseau niste cuvinte destul de ciudate, am optat pentru categoria OA-OF si primul cuvint pe care l-am ales a fost Odyssey, al doilea Dawn. Ceea ce ne-a influentat a fost totala lipsa de semnificatie a acestei combinatii si alegerea a fost facuta cat mai aleator cu putinta.", explica purtatorul de cuvant Africom (Africa Command), Eric Elliott, citat de wired.com

Acest sistem automat de generare a numelor a aparut ca o consecinta a strategiei de imagine, dupa ce operatiuni din Coreea sau Vietnam au primit denumirea "Operatiunea Ucigasul" sau "Operatiunea Zdrobitorul". Opinia publica internationala a fost inflamata. Prin urmare, numele nu mai trebuiau sa insemne nimic si de aici trecerea la acest sistem bazat pe doua litere si alegeri aleatorii.

Retail jobs

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Cu toate acestea, in operatiuni "importante", comandantii au libertatea de a alege numele dupa bunul lor plac sau pentru a impresiona opinia publica. Este cazul "Furtunii in desert" si a "Scutului desertului". Sau, in cazul interventiei din Panama, a schimbarii de la "Lingura Albastra" ("Blue Spoon"), in "Just cause" ("Cauza dreapta").

Si alte nume au trecut acestui filtru de generare aleatoriu. De exemplu, o operatiune din Irak, 2004, s-a numit "Operatiunea Slim Shady" (unul din nickname-urile rapperului Eminem, n.r.).

In cazul operatiunilor din Libia, englezii au ales denumirea "Operatiunea Ellamy", Canada "Operatiunea Mobila", in timp ce Franta este singura tara care, in spiritul spatiului cultural pe care-l reprezinta, a ales o denumire mai "poetica": "Harmattan", care denota un "vant fierbinte si uscat, care bate in Sahara".

"Operatiunea Odyssey Dawn" ruleaza pe micile dumneavoastra ecrane incepand din 19 martie, demarata o data cu bombardamentele fortelor coalitiei internationale efectuate in Libia.

Citeste si:
Pentagonul vrea sa aduca efectivele fortelor terestre
Pentagonul vrea sa aduca...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

{* *}

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.