Liderul libian Muammar Gaddafi a avertizat impotriva oricarei ofensive asupra Libiei, amenintand ca va "transforma in infern viata" celor care vor ataca Libia, intr-un interviu acordat cu cateva ore inaintea votarii unei rezolutii a ONU care autorizeaza folosirea fortei.

"Daca lumea devine nebuna, vom fi si noi. Vom riposta. Vom trasforma viata lor in infern", a declarat colonelul Gaddafi intr-un interviu pentru televiziunea publica portugheza RTP, realizat cu cateva ore inaintea votarii rezolutiei in Consiliul de Securitate al ONU, scrie MEDIAFAX.

"Ce este acest rasism, aceasta ura? Ce este aceasta nebunie?", a intrebat el in acest interviu.

Consiliul de Securitate al ONU a votat joi seara, dupa trei zile de negocieri, o rezolutie care autorizeaza folosirea fortei impotriva trupelor colonelului Muammar Gaddafi, deschizand calea unor raiduri aeriene in Libia.

  • Libia si-a inchis total spatiul aerian

Libia si-a inchis total spatiul aerian, pana la noi ordine, a anuntat vineri Agentia Europeana pentru Control Aerian, Eurocontrol, relateaza AFP.

"Tripoli nu mai accepta trafic (aerian) pana la noi ordine
", a anuntat Eurocontrol, pe site-ul sau. Agentia, care administreaza traficul aerian in Europa, afirma ca a primit aceasta informatie de la autoritatile malteze.

Aceasta hotarare intervine dupa votarea rezolutiei Consiliului de Securitate al ONU care instaureaza o zona de interdictie aeriana deasupra Libiei.

  • Baconschi, despre Libia: Suntem pe receptie, vom lua o decizie interna daca participam

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, vineri, referindu-se la decizia Consiliului de Securitate al ONU in privinta Libiei, ca Romania se va coordona cu statele membre UE si NATO, este "pe receptie" si va lua o decizia politica interna daca este cazul sa participe si sub ce forma.

"A fost adoptata, in cazul Libiei, o intreaga serie de masuri. S-a inceput prin impunerea unui regim de sanctiuni impotriva liderului Muammar Kadhafi si a familiei sale, dupa mai multe dezbateri, atat in cadrul UE, cat si NATO, s-a ajuns la concluzia ca impunerea unei zone de interdictie aeriana trebuie sa aiba mandat ONU si din acest moment avem legitimitate din partea forului global pentru a actiona inclusiv cu mijloace militare, in dorinta de a proteja civilii in fata masurilor de o violenta disproportionata pe care acest regim terminal le-a asumat. Deci, este acest drept de a proteja civilii, care a fost invocat si care si-a facut loc si in filosofia juridica a Natiunilor Unite, avem aici un exemplu de aplicare a acestui drept de a proteja sau de ingerinta umanitara, cum se mai numeste", a spus Baconschi, adaugand ca spera ca suferintele poporului libian sa inceteze cat mai repede.

Citeste si:
50 de ani de la primul pas pe Luna: Romania, printre tarile din...
50 de ani de la primul pas pe...

Intrebat care va fi pozitia Romaniei, ministrul a spus ca Bucurestiul isi va coordona actiunile cu cele ale aliatilor sai din UE si NATO, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Noi ne vom coordona cu statele membre si cu Comisia la nivelul UE si, bineinteles, cu aliatii nostri din NATO, pentru ca o astfel de operatiune poate fi sustinuta numai la nivelul NATO in Marea Mediterana. Suntem pe receptie si nu vom lipsi din acest exercitiu de coordonare politica a actiunii militare. Discutiile vor avea loc cat de curand, au avut loc deja exercitii de planificare politico-militara in cadrul NATO si reprezentantul Romaniei de acolo a participat, suntem pe receptie si vom proportiona in functie de o decizie politica interna daca e cazul sa participam si sub ce forma", a spus el.

Intrebat despre iminenta unei interventii militare in Libia, ministrul s-a aratat rezervat. "Nu va pot spune o data. Avem mandatul ONU, acum va fi implementat, intram intr-o etapa operationala", a aratat el.

Citeste si:
Ponta a comparat Romania cu Libia. Afla reactia PDL
Ponta a comparat Romania cu...

Mai multe tari, intre care Franta, Canada, Norvegia si Danemarca, vor participa la interventia militara in Libia, in urma rezolutiei adoptate de Consiliul de Securitate al ONU, in timp ce Polonia intentioneaza sa acorde un sprijin logistic umanitar, relateaza AFP.

Consiliul de Securitate al ONU a votat joi seara, dupa trei zile de negocieri, o rezolutie care autorizeaza folosirea fortei impotriva trupelor colonelului Muammar Kadhafi, deschizand calea unor raiduri aeriene in Libia.

(Agentia MEDIAFAX va pune la dispozitie inregistrarea declaratiilor facute de Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, disponibila in cadrul Serviciului Audio, care poate fi accesat la adresa de internet

Citeste si: [VIDEO] NATO va interveni in Libia in urmatoarele ore


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.