In cenzura si frica ce domina lumea araba de ani buni, multi tineri au gasit curajul de a se exprima prin muzica. Unul dintre acestia este rapperul tunisian "El General", care a aprins dorinta de libertate a conationalilor sai printr-un cantec uploadat pe Facebook. La putin timp, a ajuns de la televizunea locala, la Al Jazeera, iar versurile sale au ajuns cunoscute de la Casablanca la Cairo si mai departe.

Situatia din tarile arabe semana, la inceputul revoltelor de anul acesta, cu contextul cultural din Romania anilor '90. La fel cum la noi rockerii erau vazut satanisti si degenerati, la fel se intampla si in Egipt. "Din 1997, presa a prezentat scena de metal ca fiind o scursura sordida de satanism si decadenta occidentala. Aici, in Egipt, totul e satanic, daca e necunoscut. ", explica unul dintre veteranii curentului metal din Cairo.

Inainte de revolutie, acesti tineri traiau sub pericolul permanent al arestului. Un tricou cu Iron Maiden, pletele si datul din cap si deja banul semn din mana cu degetul aratator si mic ridicate erau de ajuns ca sa fii urmarit de politia lui Mubarak.

"Sa vorbesti", explica Mark Levine, autorul cartii " Heavy Metal Islam", "sa te exprimi, iti putea aduce consecinte teribile." "Orice muzician care vorbea despre revolta in lumile arabe sau despre vreun dictator, era pus in fata unor alegeri stricte: taci sau mori, cel putin in privinta carierei."

Muzica electronica a cunoscut o oarecare libertate si asta deoarece nu continea versuri : "Eram ca intr-un cocon", explica Skander Bebes, unul din pionierii scenei electro si dance, "inchisi in noi insine, ignorand regimul si autoritatile. Esti furios, dar mergi mai departe, fiindca nu stii ce sa faci. Am decis sa fac un compromis pentru ca voiam sa fiu implicat in scena muzicala din Tunisia."

Altii, insa ai decis sa poarte acest "razboi" de unii singuri, cum este si cantaretul tunisian Ba'adia Bouhrizi, care a avut curajul sa zica lucrurilor pe nume. A denuntat represiunea brutala a autoritatilor in protestele din 2008 si, in consecinta a fost nevoit sa fuga in Marea Britanie, de unde a continuat sa isi puna punctul de vedere, cantand in fata ambasadei Tunisiei in timpul evenimentelor din aceasta iarna.

Citeste si:
Forbes: Jay-Z, primul artist hip-hop miliardar
Forbes: Jay-Z, primul artist...

Dar cel care a inflacarat tineretul tunisian, a carui frustrare fusese intretinuta ani de-a randul de coruptia, nepotismul si incompetenta guvernului a fost un rapper de 21 de ani; si inca unul pana atunci necunoscut, un simplu pusti cu geaca de piele si sapca de baseball de pe cap.

Pe 7 noiembrie, El General, a uploadat o piesa plina de furie ( Rais Le bled / Presedinte, tara ta ) pe facebook. "Domnule presedinte/ tara ta e moarta/ oamenii mananca din gunoi / uite ce se intampla/ mizeria-i peste tot / nu ai unde dormi / vorbesc pentru cei care sufera / cu pamantul sub picioare".

In doar cateva ore, piesa a avut efectul unui cocktail Molotov. Inainte de a fi interzisa, a fost difuzata de televiziunea locala si de Al Jazeera. Pagina de myspace a rapperului a fost inchisa, telefonul mobil taiat. Dar era deja prea tarziu. Mesajul se propaga ca un val, in tara si in lumea araba, informeaza The Guardian.

Citeste si:
Un comisar european cere Romaniei sa opreasca transportul a 70.000...
Un comisar european cere...

Dupa cateva saptamani, El General a inregistrat inca o "bucata politica" ( "Tunisia, tara noastra" ), chiar in momentul in care revolutia isi atinsese apogeul. Autoritatile au zis "Pana aici!" Pe 6 ianuarie, la 5 dimineata, 30 de politisti si securisti au aparut la usa apartamentului unde tanaraul locuia cu familia sa si l-au arestat, "din insasi ordinele presedintelui Ben Ali." Cand unii din fratii lui a intrebat de ce, acestia au raspuns: "Stie el de ce."

A fost dus la sediul Ministerului de Interne din Tunis, unde a fost incatusat si interogat timp de trei zile. "Ma tot intrebau pentru ce partid lucrez", isi aminteste el.

"Nu stii ca e interzis sa canti asemenea lucruri?" il intrebau ei. "Eu spun doar adevarul", le raspundea. "Am fost inchis pentru trei zile, dar parca au fost trei ani."

Citeste si:
Klaus Iohannis: Aflarea adevărului și pedepsirea celor responsabili...
Klaus Iohannis: Aflarea...

In cele din urma, multumita protestelor publice, El General a fost eliberat si s-a intors triumfator in orasul sau. Chiar si politistii il trateaza acum ca pe o celebritate.

"Oamenii sunt mandri de mine. MI-am asumat riscul, cu viata, eu si familia mea, dar nu mi-a fost frica fiindca vorbeam despre realitate. "

Citeste si : Italia blocheaza accesul unui feribot cu refugiati din Libia
Lectii oferite de revolutiile arabe


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.