Austria s-a pronuntat duminica in favoarea instituirii unor teste de rezidenta la centralele nucleare din Europa, in contextul in care Japonia se confrunta cu riscul unui incident nuclear dupa cutremurul de vineri.

Ministrul austriac al Mediului, Nikolaus Berlakovich, va cere introducerea unui test de rezistenta pentru centralele nucleare din Europa, scrie MEDIAFAX.

Berlakovich a precizat ca va aborda subiectul la Bruxelles, luni, cu ocazia reuniunii ministrilor Mediului din statele UE. Potrivit ministrului austriac, trebuie verificat "daca centralele nucleare sunt sigure in caz de cutremur, sistemul de racire si dispozitivul de siguranta".

In paralel, autoritatile bulgare considera "putin probabil" riscul unui accident de genul celui din Japonia la centrala nucleara de la Kozlodui, situata pe malul Dunarii.

"Evenimentele de la centrala nucleara japoneza sunt putin probabile la Kozlodui", se arata intr-un comunicat al conducerii centralei de la Kozlodui. "Tsunamiul din Japonia a defectat generatoarele diesel care ar fi trebuit sa furnizeze electricitate in cazul unui accident la centrala Fukushima 1", precizeaza comunicatul.

Centrala de la Kozlodui dispune de patru generatoare de electricitate independente, iar oricare dintre ele poate asigura racirea reactoarelor in caz de necesitate. In plus, un generator mobil de electricitate poate asigura curentul necesar racirii reactoarelor, precizeaza comunicatul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.