India a devenit cel mai important importator de armament la nivel mondial, iar principalul sau furnizor este Rusia, conform datelor pentru perioada 2006 - 2010 publicate luni de Institutul de cercetari pentru pace (SIPRI), citat de AFP.

SIPRI precizeaza ca piata libiana a reprezentat, in ultimii ani, "o excelenta ilustrare a efectelor concurentei intre marii furnizori de armament", cum sunt Franta, Italia, Rusia si Marea Britanie, insa comenzile Libiei de arme conventionale au fost limitate.

India a fost beneficiarul a "9 la suta din volumul international de transferuri de armament", iar Rusia a furnizat 82 la suta dintre armele achizitionate de autoritatile indiene.

Siemon Wezeman, analist la SIPRI, afirma ca importurile indiene sunt determinate de "rivalitatea cu Pakistanul si China, dar si de problemele de securitate interna", adaugand ca India "solicita transferuri de tehnologie, pentru a-si dezvolta propria sa industrie de armament", citeaza MEDIAFAX.

Conform raportului SIPRI, si Emiratele Arabe Unite, Egiptul, Algeria si Israelul au efectuat achizitii importante in perioada 2006 - 2010, in timp ce importurile Marocului si Arabiei Saudite vor inregistra cresteri semnificative in urmatorii ani, tinand cont de comenzile existente si de planurile de achizitii ale celor doua tari.

Infiintat in 1966, SIPRI este un institut independent cu sediul la Stockholm, finantat in proportie de 50 la suta de autoritatile suedeze si specializat in analiza conflictelor, tranzactiilor cu armament, controlului armelor si dezarmarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.