Biochimistul argentinian Alberto Granado, care l-a insotit pe Ernesto "Che" Guevara intr-o calatorie pe motociclete in mai multe tari din America Latina in anii 1950, a murit la varsta de 88 de ani, sambata, la Havana, a anuntat televiziunea locala.

"In aceasta dimineata, la varsta de 88 de ani, a murit subit, in capitala noastra, tovarasul Alberto Granado, prieten inseparabil al comandantului Ernesto Guevara", precizeaza comunicatul transmis de televiziunea cubaneza si citat de MEDIAFAX.

Corpul neinsufletit al lui Granado urma sa fie incinerat, potrivit dorintei defunctului, iar cenusa sa fie imprastiata in Argentina, Cuba si Venezuela.

"Fidel prieten al Cubei, a contribuit la formarea profesionala a specialistilor in sanatate publica si in genetica" din aceasta tara, unde s-a instalat din martie 1961. [TOP 5 lucruri mai putin cunoscute despre Che Guevara]

"El Petiso" (micutul), asa cum il numea Guevara, l-a acopaniat pe comandant intr-o calatorie lunga pe motociclete, din 29 decembrie 1951 pana pe 26 iulie 1952. Calatoria a fost descrisa intr-un film regizat de brazilianul Walter Salles - "Diarios de Motocicleta", care a obtinut premiul Oscar in 2005, pentru cea mai buna coloana sonora. In film au jucat Gael García Bernal (Che Guevara) si Rodrigo De la Serna (Alberto Granado).

Intervievat in urma cu cativa ani despre aceasta prietenie, Granado a declarat: "Ne intelegeam bine cand vorbeam de politica sau de boli (...), gandeam aproape intotdeauna la fel. Dar cel mai bine semanam in ceea ce priveste reactiile la lucrurile care ne displaceau".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.