Orasul Abidjan s-a confruntat joi cu noi violente, soldate cu moartea a cel putin sase femei, impuscate de fortele loiale presedintelui Laurent Gbagbo, sporind temerile ONU privind "reizbucnirea unui razboi civil", informeaza AFP.

Saptamana trecuta, aproximativ 50 de persoane au fost ucise in Coasta de Fildes, bilantul total al confruntarilor fiind de 365 de morti, anunta MEDIAFAX.

Ultimele violente au avut loc la Abobo, in nordul capitalei economice, epicentrul conflictului intre regimul Gbagbo si tabara lui Ouattara.

"Lipsa de integritate morala a lui Laurent Gbagbo este evidenta, dat fiind ca fortele sale omoara femei ce protesteaza", a reactionat Departamentul de Stat american.

Intrebat in legatura cu efectele sanctiunilor economice impuse Coastei de Fildes la patru luni de la inceperea crizei, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Philip Crowle, a dat asigurari ca sanctiunile au efecte.

"Carburantii lipsesc, la fel si fondurile. Masurile economice il lipsesc pe Gbagbo de capacitatea de a remunera fortele care impusca femei si alti manifestanti", adauga oficialul american.

  • "Suntem in pragul unui razboi civil"

Sute de femei se adunasera in cursul diminetii pentru a protesta, iar fortele de ordine au deschis focul. "Sase femei au fost ucise pe loc", au declarat martori oculari.

Dintre cele 50 de decese inregistrate saptamana trecuta, 26 de civili au fost ucisi in cartierul Abobo, conform Misiunii ONU.

Din cauza violentelor, aproximativ 200.000 de persoane au parasit cartierul Abobo.

Consiliul de Securitate ONU si-a exprimat preocuparea in legatura cu "riscul reizbucnirii razboiului civil", dupa cel din perioada 2002-2003.
Inaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, a denuntat atacurile sustinatorilor lui Gbagbo impotriva personalului ONU si civililor.

Citeste si: Avertisment MAE: Romani, parasiti neintarziat Coasta de Fildes!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.