Ministerul Afacerilor Externe (MAE) le recomanda romanilor aflati de teritoriul Coastei de Fildes "sa paraseasca neintarziat aceasta tara, avand in vedere pericolul izbucnirii iminente a unui razboi civil".

Situatia a aparut in urma unui conflict politic de anvergura intre protagonisti ai celui de-al doilea tur de scrutin care a avut loc in data de 28 noiembrie, fiecare dintre competitori proclamandu-se invingator, explica MAE, potrivit MEDIAFAX.

Romania nu are misiune diplomatica sau oficiu consular de cariera in Coasta de Fildes. In calitate de cetateni ai Uniunii Europene, romanii pot solicita, in caz de necesitate, eliberarea unui titlu de calatorie de urgenta (Emergency Travel Document), in vederea intoarcerii in tara, de catre misiunile diplomatice ale tarilor membre ale Uniunii Europene, care au o ambasada sau un consulat general de cariera in Coasta de Fildes.

Ministerul Afacerilor Externe recomanda ca cetatenii romani care se afla in Coasta de Fildes sa contacteze Ambasada Romaniei in Senegal pentru a anunta prezenta in regiune. Intr-un asemenea context, este utila transmiterea coordonatelor necesare pentru a putea fi contactati in situatii de urgenta.

MAE atrage atentia ca prin Consulatul Onorific al Romaniei la Abidjan se poate acorda doar un sprijin limitat prin facilitarea comunicarii in situatii de urgenta, prin contactele cu autoritatile locale. Consulatul onorific nu are calitatea de a emite documente de calatorie.

"Cetatenii romani care ignora avertismentele MAE si se deplaseaza in zone de risc, isi asuma raspunderea integrala pentru faptele lor, iar ignorarea avertismentelor publice, de a nu se deplasa in Coasta de Fildes, respectiv de a nu parasi tara, va conduce la suportarea integrala a consecintelor unor astfel de calatorii, avand in vedere ca posibilitatile de interventie ale misiunilor diplomatice si oficiilor consulare in astfel de zone sunt reduse, iar in situatii de conflicte armate quasi-inexistente", conchide MAE


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.