Razboiul pe care Moscova il duce de 15 ani cu separatistii a luat o noua turnura, dupa ce liderul radicalilor ceceni, Samil Basaev, a anuntat ca militantii din Caucaz s-au unit impotriva Rusiei, "in lupta pentru credinta si libertate".

De 15 ani, Moscova esueaza. Primul esec a fost Cecenia. Au urmat, pe rand, Ingusetia, Osetia de Nord, Karaceaievo-Cerkesia, Daghestan. Acum, Moscova a esuat si in Kabardino-Balkaria. Popoarele din Caucaz sunt hotarate sa lupte pana la ultimul om pentru a-si castiga suveranitatea si pentru a trai dupa regulile lor traditionale, iar politica Moscovei in acesta regiune nu face decat sa adanceasca razboiul.

CRIZA DE LA NALCIK

Miercurea trecuta, la Nalcik, Moscova s-a confruntat cu o criza declansata de separatistii ceceni, revendicata de liderul Samil Basaev. Aproape 300 de atacatori inarmati au patruns in Nalcik, capitala regiunii Kabardino-Balkaria, si au atacat simultan comisariatele de politie, sediul Ministerului de Interne si cel al FSB (urmasul faimosului KGB), inchisoarea, comisariatul militar si cazarma de graniceri. Au murit 92 dintre atacatori, 33 de membri ai fortelor de securitate si 12 civili, potrivit bilantului rusesc.

TENDINTA

A fost cea mai recenta dovada a faptului ca razboiul separatist al musulmanilor din regiune nu a fost inabusit, asa cum incearca sa sustina Kremlinul. Pentru ca revendicarea lui Basaev ofera, pentru prima data, imaginea unui Caucaz musulman unit in razboiul impotriva Rusiei. Popoarele de aici si-au depasit neintelegerile istorice si au gasit un numitor comun in lupta pentru independenta fata de Moscova.

Caucazul, spune Basaev in comunicatul dat publicitatii pe pagina de Internet Kavkaz Center, este unit "in lupta pentru credinta si libertate", impotriva Moscovei. Operatiunea de la Nalcik, denumita de liderul separatistilor ceceni "Victorie sau Paradis", a reunit mai multi lideri regionali ai jihadului, care recompun insasi harta Caucazului. Basaev spune, in comunicat, ca atacul "a fost dirijat de emirul sectorului Kabardino-Balkar al Frontului caucazia, Seifullah", si printre victime se afla "emirul ingus Ilias Gorcekanov", adjunctul liderului cecen, care a murit "in timpul atacului impotiva sediului FSB". "Emirii sectoarelor Osetiei si Krasnodarului au fost raniti lejer", in vreme ce "emirul frontului caucazian nu a participat la operatiune pentru ca i s-a incredintat o alta sarcina", adauga Basaev.

Liderul separatistilor conchide ca aceasta situatie nu face decat sa demonstreze ca "jihadul, gratie lui Allah, se mareste (...) si vedem ca sunt din ce in ce mai multi oameni care doresc sa moara pe calea lui Allah, comparativ cu dorinta de a trai a dusmanilor nostri".

NUMARATORI DIFERITE

De altfel, bilantul lui Basaev nu corespunde cu cel al rusilor. El sustine ca trupele sale au pierdut 41 de barbati, au ucis 140 de "infideli si musulmani ipocriti" dintre fortele de securitate rusesti, si au ranit alte 160 de persoane.

Nu din cauza presedintelui Vladimir Putin, care a dat ordin ca toti cei care opun rezistenta sa fie ucisi, au murit atat de multi dintre oamenii lui Basaev. Pierderile mari s-au datorat unei "importante scurgeri de informatii", care a permis rusilor sa-si suplimenteze cu o mie de oameni trupele din Nalcik, in asteptarea atacului.

CRESTERE

"Jihadul, gratie lui Allah, se mareste (...) si vedem ca dorinta celor tot mai multi care vor sa moara pe calea lui Allah, este mai mare decat dorinta de a trai a dusmanilor nostri" - Samil Basaev, liderul separatistilor ceceni

CAUZE

Basaev a mai spus, in comunicat, ca militantii nu l-au atacat pe presedintele republicii Kabardino-Balkaria, Arsen Kanokov, pentru ca "el a ordonat sa se redeschida moscheile, fapt care i-a salvat viata". De altfel, presedintele Kanokov, care il inlocuieste aproape de o luna pe presedintele autoritarist Valeri Kokov, militeaza pentru intelegere. El a acuzat politia de "abuzuri" si "exces de zel" impotriva musulmanilor, dupa atacul de la Nalcik. Islamismul radical, crede Kanokov, este determinat de "rata foarte ridicata a somajului si un nivel de trai foarte scazut". "Multi tineri nu pot face nimic. Astfel, le este usor sa se orienteze catre islamismul radical", a afirmat acesta.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.