Adunarea Generala a ONU a suspendat marti Libia din Consiliul pentru Drepturile Omului, ca urmare a represiunii violente declansate de regimul condus de colonelul Muammar Kadhafi.

Adunarea Generala a decis suspendarea Libiei fara vot, dupa ce secretarul general al ONU, Ban Ki-mooon, a cerut "o masura decisiva" impotriva liderului libian, anunta MEDIAFAX.

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, reunit la Geneva intr-o sesiune extraordinara, ceruse vineri suspendarea Libiei, o masura fara precedent pentru Consiliu. Pentru a fi adoptata, recomandarea avea nevoie de o decizie a Adunarii Generale, din care fac parte 192 de state.

In cursul dezbaterilor, Libia nu a fost reprezentata, insa Venezuela a acuzat Statele Unite ca pregatesc o invazie in Libia.

"Aceasta decizie fara precedent le trimite un nou mesaj foarte clar lui Kadhafi si celor care inca il mai sustin: trebuie sa inceteze sa mai ucida", a declarat ambasadorul american la ONU, Susan Rice, care i-a cerut liderului libian sa renunte la putere.

Sesiunea Consiliului pentru Drepturile Omului de la Geneva a fost precedata, la sfarsitul saptamanii trecute, de o intensa activitate diplomatica internationala.

La New York, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat sambata o rezolutie prin care impune sanctiuni dure la adresa lui Kadhafi, a membrilor familiei sale si a mai multor persoane apropiate de regimul acestuia, precum si inghetarea averilor acestora. Consiliul de Securitate a sesizat sambata si Curtea Penala Internationala, in legatura cu "situatia din Libia dupa 15 februarie".

Regimul libian a declansat o represiune violenta impotriva manifestantilor care cer, de la jumatatea lunii februarie, inlaturarea regimului de la Tripoli.

Citeste si: ONU ii impune sanctiuni dure lui Muammar Kadhafi

Va ordona Obama o interventie a Statelor Unite in Libia?

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

UE a adoptat embargoul impotriva lui Gaddafi


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.