Alti 86 de romani au fost adusi in tara din Libia, 60 dintre acestia fiind transportati cu o aeronava MApN, care a aterizat pe Aeroportul Otopeni in noaptea de luni spre marti, iar 26 au ajuns cu un avion la Budapesta, de unde au fost preluati cu un autocar al Politiei de Frontiera.

Cu aeronava MApN Hercules C-130 au fost adusi in tara atat cei 60 de cetateni romani, cat si 13 cetateni straini cu nevoi urgente de evacuare din Libia, din care cinci americani, sapte ciprioti si un britanic, anunta MEDIAFAX.

O aeronava MApN C-27 J Spartan a efectuat, luni, o misiune pe ruta La Valetta-Tripoli-La Valleta, evacuand din Libia 25 de cetateni romani si straini. Acestia, impreuna cu alti 48 de cetateni romani care au ajuns in Malta cu alte mijloace de transport, au fost preluati de aeronava C-130 Hercules care i-a adus la Bucuresti. Aeronava militara a plecat de pe Aeroportul din La Valletta (Malta) si a aterizat, luni noapte, pe Aeroportul "Henri Coanda" Otopeni.

Alti 26 de romani au fost adusi cu o aeronava militara la Budapesta, de unde au fost preluati cu un autocar al Politiei de Frontiera si adusi in Capitala in noaptea de luni spre marti.

Aeronava militara C-27 J Spartan a ramas in asteptare pe aeroportul din Malta, pregatita sa decoleze pentru evacuarea altor cetateni romani, in functie de necesarul de zboruri stabilit de Ministerul Apararii nationale si Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit MAE, un convoi de autocare in care sunt imbarcati 94 de cetateni romani angajati la punctele de lucru de la Sarir Wellfield si Sarir Plant se afla in drum spre frontiera terestra dintre Libia si Egipt, fiind programat sa ajunga in Egipt in cursul noptii de luni spre marti. Transportul a fost organizat de compania angajatoare, iar intreaga logistica pentru asistenta consulara este gestionata de MAE.

Conform precizarilor companiei, acestia vor fi repatriati pe cale aeriana.

  • 646 cetateni romani au primit sprijin consular si logistic pentru a putea parasi Libia

Operatiunile de evacuare a cetatenilor romani din Libia sunt coordonate de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, potrivit MAE.
Citeste si:
50 de ani de la primul pas pe Luna: Romania, printre tarile din...
50 de ani de la primul pas pe...

Pentru cresterea eficientei demersurilor intreprinse sunt folosite, fara exceptie, toate solutiile de evacuare, terestre, maritime sau aeriene, inclusiv cele facilitate prin mecanismul de cooperare consulara europeana.

MAE reaminteste totodata ca mentine operational singurul punct de informare, asistenta si preluare a cetatenilor romani si europeni in cadrul aeroportului La Valetta din Malta.

MapN precizeaza la randul sau ca ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, a dispus masuri pentru ca toate misiunile aeronavelor romanesti sa se desfasoare cu operativitate, astfel incat toti cetatenii romani aflati in dificultate in Libia, care solicita repatrierea, sa ajunga in siguranta in Romania.

  • Ministerul de Externe recomanda in continuare tuturor cetatenilor romani care se mai afla in Libia sa paraseasca aceasta tara

Executivul a adoptat, saptamana trecuta, o hotarare privind unele masuri speciale, ca urmare a starii de criza si urgenta umanitara din Libia, alocand suma de 900.000 de lei, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, pentru plata cheltuielilor aferente activitatilor de transport si asistenta consulara la evacuarea persoanelor.
Citeste si:
Minorii cu vârsta de peste 16 ani pot călători în afara țării fără...
Minorii cu vârsta de peste 16...

MAE tine legatura permanent cu cetatenii romani aflati inca in Libia, cu familiile acestora din Romania, precum si cu firmele angajatoare.
In cadrul Departamentului Consular functioneaza, in regim permanent, celula de criza, cetatenii romanii avand posibilitatea contactarii 24/24 linia telefonica +4021.319.21.37.

Citeste si: Alti 24 de romani evacuati din Libia


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.