Brosuri care incearca sa convinga persoanele din nordul Bulgariei sa se declare romani la recensamantul national au fost distribuite in regiunea Vidin, potrivit televiziunii nationale bulgare (BNR), citate de site-ul Novinite.com.

Potrivit acestor brosuri, cei care decid sa se declare romani vor primi burse si subventii pentru a studia in Romania sau vor beneficia de tabere de vara gratuite.

Brosurile au fost distribuite in mai multe localitati din regiunea Vidin, in timpul concertelor unei formatii romanesti de muzica folk, organizate de o miscare etnica din Romania. Miscarea neaga insa ca ar fi implicata in aceasta actiune, transmite MEDIAFAX.

Mai multi studenti din cadrul unei organizatii neguvernamentale cu sediul in Republica Moldova ar fi fost distribuitorii acestor brosuri.

Partidul nationalist bulgar VMRO a notificat Agentia de stat pentru securitate nationala, DANS, in legatura cu acest incident.

La ultimul recensamant din Bulgaria, doar 0,4 dintre persoanele care locuiesc in regiunea Vidin au declarat ca sunt romani.

Actualul recensamant se va incheia la 28 februarie. Potrivit datelor Institutului National de Statistica, 6.712.251 de cetateni bulgari sau 90 la suta din populatie au luat parte la recensamant, incepand din 22 februarie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.