Egiptenii din intreaga lume si-au manifestat, vineri seara, bucuria fata de demisia presedintelui Hosni Mubarak.

La Cairo, in piata Tahrir, renuntarea sa la putere a fost sarbatorita cu focuri de artificii, iar egiptenii din alte tari au arborat steaguri ale Egiptului si si-au aratat entuziasmul pe strazi.

  • Si la Ambasada Egiptului la Bucuresti, mai multe persoane au sarbatorit demisia lui Mubarak, spunand ca aceasta zi ar trebui declarata sarbatoare nationala in Egipt, pentru ca reprezinta "ziua libertatii", scrie MEDIAFAX.

Vicepresedintele Asociatiei Egiptenilor din Romania a spus ca, vineri, poporul egiptean si-a spus cuvantul si ca a putut vedea cu ochii lui faptul ca toata lumea este unita si ca "nu conteaza daca esti crestin sau musulman", cel mai important lucru fiind libertatea.

"Momentul asta a aparut din pamantul egiptean, din poporul egiptean. Libertate pentru Egipt! Libertatea pentru lumea araba! Libertatea pentru toata lumea!", a spus vicepresedintele Asociatiei Egiptenilor din Romania.

  • In Tunisia, tara de unde a pornit vantul schimbarii in toata lumea araba, mii de oameni au lansat un amestec de mesaje pro-democratice si anti-israeliene.

"O, evrei! O, evrei! Armata Profetului se va intoarce! Poporul doreste caderea Israelului!"
, au fost scandarile preferate la Tunis, potrivit realitatea.net.

Atmosfera de sarbatoare a fost si la Amman, capitala Iordaniei, tara in care regele a inlocuit recent, sub presiunea demonstratiilor, un guvern corupt. Revolta este a tinerilor si vizeaza, fara drept de apel, dictatura.

  • De la Casa Alba, președintele american Barack Obama a salutat schimbarea produsa vineri la Cairo.

"Poporul egiptean a vorbit, iar vocea sa a fost auzita. Egiptul nu va mai fi la fel", a declarat acesta, potrivit evz.ro.

"Demisia presedintelui Mubarak nu inseamna si sfarsitul tranzitiei in Egipt. Este doar inceputul. Sunt sigur ca vor urma zile grele si multe intrebari vor ramane fara raspuns",
a adaugat Obama, subliniind ca Egiptul ramane un partener al Statelor Unite. El a mai facut apel la noua conducere sa asigure o "tranzitie credibila".
Citeste si:
Fostul dictator egiptean, Hosni Mubarak va fi pus in libertate
Fostul dictator egiptean,...

Potrivit unei surse apropiate Guvernului, presedintele Hosni Mubarak, care i-a delegat joi prerogativele sale vicepresedintelui Omar Suleiman, sub presiunea protestatarilor, a parasit Cairo impreuna cu familia sa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.