Presedintele afgan, Hamid Karzai, a cerut duminica, pentru prima oara, desfiintarea rapida a echipelor de reconstructie provinciale ale NATO.

In fata unei audiente formate din ministri de Externe si experti militari participanti la Conferinta anuala de Securitate de la Munchen, Karzai a repetat si solicitarea adresata Guvernelor aliate, de a nu mai folosi companii private de securitate, afirmand ca acestea, ca si echipele de reconstructie civile si militare, reprezinta un obstacol in fata extinderii autoritatii Guvernului central pe teritoriul tarii. Presedintele afgan a facut aceste afirmatii inclusiv in fata amiralului James G. Stavridis, comandantul suprem al fortelor NATO din Europa, relateaza New York Times, in editia electronica.

Tari donatoare si din cadrul coalitiei finanteaza echipele de reconstructie in mod direct, nu prin intermediul Guvernului afgan, din cauza preocuparilor legate de coruptia din aceasta tara, informeaza MEDIAFAX.

Echipele de reconstructie au fost infiintate in urma cu cativa ani de fortele NATO, cu scopul de a asigura securitate tarilor donatoare si de a proteja si populatia locala, pana cand Guvernul lui Karzai este in masura sa isi extinda autoritatea dincolo de capitala Kabul.

In ceea ce priveste firmele de securitate, ele au fost folosite in special de Statele Unite, spre nemultumirea Guvernului lui Karzai, deoarece acestea, ca si echipele de reconstructie, functioneaza in afara controlului sau. [Securitatea din Afganistan, la rascruce: "Bodyguarzi" sau politie?]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.