Piata Tahrir din Egipt era ocupata in continuare, luni dimineata, de mii de protestatari care cer demisia presedintelui Hosni Mubarak. Fortele de securitate egiptene au continuat sa detina jurnalisti si militanti pentru drepturile omului, in timp ce unele grupuri de opozitie s-au intalnit cu reprezentantii Guvernului egiptean pentru a gasi o solutie diplomatica la criza politica din tara

Unii protestatari au dormit langa tancurile armatei, care blocheaza accesul in Piata, pentru a impiedica plecarea vehiculelor, relateaza MEDIAFAX.

Manifestantii se tem ca plecarea armatei ar conduce la noi atacuri din partea sustinatorilor lui Mubarak. In plus, exista riscul ca armata sa intervina pentru eliberarea Pietei Tahrir. Piata Tahrir ramane ocupata desi puternica miscare de opozitie Fratii Musulmani a initiat un dialog inedit cu autoritatile, considerand totusi insuficiente reformele propuse de guvern.

Confruntarile intre fortele de ordine si protestatari, precum si cele intre sustinatorii si adversarii lui Hosni Mubarak s-au soldat cu cel putin 300 de morti si mii de raniti, conform unor surse oficiale.

  • Totodata, si violentele impotriva jurnalistilor au continuat. Astfel, duminica, un corespondent al postului de televiziune Al-Jazeera in limba engleza, Ayman Mohyeldin, a fost detinut de armata, in timp ce liderii egipteni insista ca jurnalistii sunt liberi sa isi desfasoare activitatea in Egipt. Acesta a fost eliberat in cursul noptii de duminica spre luni, potrivit Al-Jazeera. Un alt corespondent al televiziunii, Sherine Tadros, a fost retinut la un punct de control al armatei, dar a fost eliberat dupa o ora, relateaza CNN. [[VIDEO] Egipt: Jurnalist amenintat cu decapitarea]

Daca sunt astfel de probleme, acestea "nu sunt intentionate", a declarat premierul egiptean Ahmed Shafik pentru CNN. Arestarea jurnalistilor si activistilor pentru drepturile omului "nu este permisa deloc", a continuat el, citat de MEDIAFAX.

In ultimele zile, au fost voci care l-au acuzat pe presedintele egiptean, Hosni Mubarak, ca a orchestrat atacuri pentru a suprima relatarile in presa internationla despre operatiunile sangeroase ale sustinatorilor sai impotriva manifestantilor pasnici din piata Tahrir din Cairo.

Amnesty International si Human Rights Watch au anuntat retinerea unor angajati ai lor, in timp ce oficiali din cadrul Departamentului american de Stat au declarat anterior pentru CNN ca au informatii ca Ministerul egiptean de Interne este in spatele retinerii jurnalistilor, citand date oferite de ambasada americana de la Cairo. [Mubarak si-a cumparat "mercenari" sa-l sustina]

Citeste si: Tentativa de asasinat impotriva vicepresedintelui egiptean


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.