O telegrama diplomatica americana din 2008, publicata de site-ul WikiLeaks, evoca un contract in baza caruia o companie romaneasca trebuia sa exporte arme automate in Libia, dupa ce Londra a refuzat sa dea licenta de export unei firme britanice, de teama ca armele ar putea ajunge in zone sensibile.

Potrivit telegramei diplomatice, redactata de ambasada americana la Tripoli si datata 6 noiembrie 2008, compania britanica York Guns ar fi trebuit sa exporte in Libia 130.000 de arme automate Kalasnikov, actionand ca intermediar intre o parte ucraineana, neidentificata, si responsabili cu achizitiile din Comitetul de Aparare din Libia (echivalentul Ministerului Apararii), informeaza MEDIAFAX.

Ambasada Marii Britanii la Tripoli se temea insa ca Guvernul libian ar putea intentiona sa re-exporte armele catre Guverne sau grupari rebele armate din Ciad si Sudan. Prin urmare, Guvernul britanic a decis la 30 octombrie 2008 sa nu aprobe licenta de export pentru York Guns.

In schimb, Muhammad el-Obeidi, un om de afaceri libian care are legaturi cu regimul lui Muammar Khadafi, a afirmat la 23 octombrie ca a semnat un contract cu o companie romaneasca (NFI), pentru exportarea din Romania in Libia a 100.000 de arme automate de tip AK-47. [SUA "vaneaza" liderii romani]

Potrivit notei diplomatice, El-Obeidi a semnat contractul la sfarsitul lui septembrie, la Paris, in timpul unei calatorii de afaceri. El a afirmat ca a fost insarcinat sa ajute la facilitarea achizitiilor pentru Jafl al-Khamis (Brigada Khamis), o unitate a fortelor speciale condusa de Khamis Khadafi, unul dintre fiii liderului libian.

Potrivit lui El-Obeidi, capitanul Ahmed Ben Shragaa, responsabilul cu achizitii al unitatii, are instructiuni sa lucreze cu ajutorul sau la un numar de "achizitii speciale". El-Obeidi a vorbit deschis despre acest contract, dar a evitat sa spuna daca armele urmau sa fie folosite in Libia sau re-exportate.

Citeste si: WikiLeaks: UE, nemultumita de Romania in 2009


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.