Al-Qaida incearca sa procure material radioactiv si sa recruteze oameni de stiinta care sa fabrice o bomba radiologica, potrivit unor documente diplomatice dezvaluite de site-ul WikiLeaks, publicate miercuri de cotidianul britanic The Daily Telegraph, relateaza AFP.

Potrivit acestor telegrame diplomatice, oficiali din domeniul securitatii au dat asigurari, in cadrul unei reuniuni NATO din ianuarie 2009, ca al-Qaida planuieste realizarea de "bombe murdare radioactive artizanale (IED)".

Utilizarea unor asemenea arme, spre exemplu, in Afganistan, ar avea ca efect contaminarea pentru ani de zile a regiunilor afectate.

Telegramele mai precizeaza ca documente al-Qaida, descoperite in 2007, au convins oficialii occidentali ca reteaua terorista a realizat "progrese mai importante" decat s-a prevazut, in materie de bioterorism, transmite MEDIAFAX.

Serviciile americane de informatii au avertizat, in 2008, ca teroristii aveau "competenta tehnica sa fabrice un dispozitiv exploziv (care reprezinta) mai mult decat o simpla bomba radiologica", precizeaza aceeasi sursa.

Retelele teroriste incearca, de asemenea, sa obtina materiale sensibile si combustibil nuclear destinat unor scopuri militare, vandute prin contrabanda.

Telegramele diplomatice prezinta, totodata, un caz de descoperire a unor cantitati de combustibil nuclear militar, intr-un tren de marfa, la frontiera dintre Kazahstan si Rusia, in timp ce un intermediar incerca, la Lisabona, sa vanda placi radioactive sustrase de la Cernobil.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.