Fostul dictator irakian, Saddam Hussein, ar putea fi trimis la moarte chiar de fostul sau vice-premier, Tarik Aziz, care va depune marturie impotriva lui, in schimbul propriei libertati.

Presa britanica sustine ca fostul vicepremier, Tarik Aziz, si-a negociat timp de doi ani eliberarea si, in schimb, a acceptat sa depuna marturie impotriva lui Saddam Hussein, fostul sau sef. Publicatia Sunday Telegraph scrie ca principalele acuzatii impotriva lui Tarik Aziz vor fi retrase. Fostul vicepremier irakian, care s-a predat americanilor in 2003, va primi permisiunea sa-si petreaca restul vietii in exil, unde intentioneaza sa scrie o carte de memorii.

DEZMINTIRE

Desi editia duminicala a Sunday Telegraph il citeaza pe avocatul lui Aziz, Badie Izzat Arief, acesta neaga cu vehementa ca s-ar fi ajuns la vreo intelegere. "Este complet fals si eu am sustinut mereu ca Tarik Aziz nu are nici o intentie de a depune marturie impotriva lui Saddam Hussein", a declarat, pentru AFP, Badie Izzat Aref. Mai mult, avocatul lui Aziz sustine ca nu ar fi facut niciodata declaratia cu care este citat de catre Sunday Telegraph.

Cu toate acestea, avocatul a tinut sa subli-nieze ca linia apararii clientului sau se va baza pe repetarea faptului ca ordinele de declansare a represiunilor au fost date de fiecare data de catre Saddam Hussein, iar Aziz nu este responsabil de nici unul dintre masacrele de care este acuzat. "Ordinele de executie au fost decise de catre Saddam Hussein, dupa cum a tot repetat Tarik Aziz", a declarat Arief. Mai mult de atat nici nu are nevoie Tribunalul Special Irakian care deschide, la 19 octombrie, primul dintr-o serie de procese impotriva lui Saddam.

PEDEAPSA CAPITALA

Saddam Hussein si sapte dintre locotenentii sai vor fi judecati pentru uciderea, in 1982, a mai mult de 140 de siiti din localitatea Dujail, unde se inregistrasera anterior miscari rebele. Daca va fi gasit vinovat, cel care a fost supranumit "calaul din Bagdad" ar putea fi condamnat la pedeapsa capitala.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.