Metodele brutale si utilizarea torturii impotriva infractorilor, militantilor islamisti, opozantilor sau bloggerilor sunt atat de raspandite in Egipt, incat guvernul de la Cairo a renuntat sa mai dezminta existenta acestora, conform unor note diplomatice americane din 2009 publicate de WikiLeaks.

Documentele, citate de Guardian in editia online, descriu politia egipteana drept o forta complet scapata de sub control. "Politia foloseste metode brutale in principal impotriva infractorilor de drept comun, pentru a obtine marturisiri, dar si impotriva demonstrantilor, a unora dintre detinutii politici sau a trecatorilor ghinionisti. Un avocat pentru drepturile omului ne-a spus ca exista dovezi de tortura in Egipt inca din vremea faraonilor. ONG-urile apreciaza ca zilnic se inregistreaza sute de incidente numai in comisariatele din Cairo", afirma una dintre notele diplomatice, citate de MEDIAFAX.

In timpul presedintiei lui Mubarak nu au existat "eforturi serioase de transformare a politiei dintr-un instrument de forta al regimului intr-un serviciu public", iar utilizarea fortei excesive a patruns atat de profund in cultura egipteana, incat intr-un serial popular a aparut recent un politist care bate un suspect pentru a obtine informatii.

Documentul adauga ca multi egipteni din clasa de mijloc nu raporteaza furturile din apartamente, deoarece stiu ca politia i-ar tortura pe toti paznicii cladirii.

Un alt document, datat martie 2009, afirma ca bloggerii egipteni joaca un rol tot mai important in societate, dar remarca si ca, din cauza masurilor represive luate de regimul de la Cairo, acestia nu mai reprezinta "o miscare activista de coeziune". In 2009, in Egipt erau activi circa 160.000 de bloggeri, majoritatea cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani.[[VIDEO] Egiptul, prima tara care a interzis internetul]

Ei par insa sa se fi aflat in avangarda demonstratiilor declansate marti in Egipt, care au determinat autoritatile sa blocheze accesul la Internet.

Alte telegrame detaliaza relatiile dintre Statele Unite si Egipt, in conditiile in care administratia de la Washington voia sa mentina o relatie politica si militara apropiata cu presedintele Hosni Mubarak. O nota diplomatica il descrie pe Mubarak drept dornic sa demonstreze ca Egiptul ramane "aliatul arab indispensabil" al Statelor Unite, fiind un "lider mandru al unei natiuni mandre".

Citeste si:
Încă 17 cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza
Încă 17 cetățeni români au...

"In timpul mandatului lui de 28 de ani, a supravietuit dupa cel putin trei tentative de asasinat, a mentinut pacea cu Israelul, a depasit doua razboaie in Irak si instabilitatea regionala de dupa 2003, probleme economice intermitente si o amenintare terorista care poate fi gestionata, dar care este cronica", afirma documentul american, care il descrie pe Mubarak drept un lider realist, prudent si conservator, care "are putin timp pentru obiective idealiste" si care il considera pe fostul presedinte George W. Bush drept un naiv, controlat de subordonati si total nepregatit pentru a face fata Irakului dupa inlaturarea lui Saddam Hussein.

Un alt document rezuma colaborarea militara dintre Statele Unite si Egipt: "Presedintele Mubarak si liderii militari vad programul nostru de asistenta militara drept o piatra de hotar a relatiei noastre militare si considera finantarea anuala de 1,3 miliarde de dolari drept o compensatie pentru mentinerea pacii cu Israelul. Beneficiile tangibile ale relatiei noastre militare sunt clare: Egiptul mentine pacea cu Israelul, iar armata americana se bucura de acces prioritar la Canalul Suez si la spatiul aerian egiptean". [SUA "renunta" la Egipt?]

Citeste si:
Julian Assange a fost arestat la Londra
Julian Assange a fost arestat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.