Presedintele egiptean, Hosni Mubarak, "trebuie sa plece", a declarat, sambata, Mohamed ElBaradei, unul dintre cei mai cunoscuti membri ai opozitiei egiptene si fost director al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA).

"Voi cobori in strada astazi (n.r. sambata), alaturi de colegii mei, pentru a contribui la aducerea unei schimbari (...) si pentru a-i spune presedintelui Mubarak ca trebuie sa plece", a declarat ElBaradei, pentru France 24.

"Presedintele Mubarak nu a inteles mesajul poporului egiptean. Discursul sau este complet dezamagitor. Protestele vor continua cu si mai multa intensitate, pana la caderea regimului", a adaugat el, citat de MEDIAFAX.

"Atunci cand un regim se comporta atat de josnic si pune tunurile cu apa pe cineva care a castigat Premiul Nobel pentru Pace, inseamna ca este inceputul sfarsitului pentru acest regim si ca este momentul sa plece", a spus ElBaradei.

Mohamed ElBaradei, laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 2005, impreuna cu AIEA, s-a declarat dispus, joi, sa asigure tranzitia in cazul retragerii lui Mubarak din functie. "Daca populatia vrea ca eu sa conduc tranzitia, atunci nu o voi dezamagi", a spus el pe aeroportul din Viena, inainte de a se imbraca intr-o cursa catre Cairo.

"Ma aflu aici cu speranta de a continua sa actionez pentru o schimbare ordonata si pasnica (...). Sper ca regimul va inceta violenta, detentiile si torturile", a adaugat el, la sosirea in capitala Egiptului.


Sute de mii de persoane demonstreaza, incepand de marti, in Egipt, cerand inlaturarea de la putere a lui Mubarak, care conduce Egiptul de aproape 30 de ani.

Hosni Mubarak a promis, vineri seara, schimbarea guvernului si inceperea unor reforme sociale, dupa ce autoritatile au instituit restrictii de circulatie, au blocat accesul la Internet si au facut apel la armata pentru a asigura ordinea.

Sambata dimineata, cateva mii de manifestanti s-au adunat din nou in centrul capitalei Cairo, iar martori oculari au relatat ca la Ismailiya au avut loc confruntari violente intre demonstranti si fortele de ordine.

Citeste si:
Încă 17 cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza
Încă 17 cetățeni români au...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.