Comandantul trupelor NATO in Afganistan, generalul american David Petraeus, afirma intr-o scrisoare ca talibanii pierd teren in fata trupelor coalitiei internationale, relateaza AFP.

In aceasta scrisoare, cu un ton optimist, adresata soldatilor, generalul Petraeus da asigurari ca, in ultimele 12 luni, fortele ISAF au reusit sa preia controlul pe teren, relateaza MEDIAFAX.

Potrivit oficialului militar de rang inalt, coalitia a reusit sa ii respinga pe talibani in sudul Afganistanului si a produs "pierderi considerabile" cadrelor de nivel intermediar ale combatantilor islamisti.

Totusi, generalul nu face niciun moment referire la iulie 2011, data indicata de administratia Obama pentru inceperea retragerii a 100.000 de militari americani din Afganistan.

In ultima perioada, oficiali americani de rang inalt au relativizat acest termen-limita, explicand ca acesta va marca inceputul retragerii unui numar redus de soldati.

"La sfarsit, 2010 a fost un an de reusite marcante, atinse cu pretul unor lupte intense. Acest an se anunta, de asemenea, un an dificil"
, scrie generalul Petraeus.

De asemenea, el multumeste trupelor ISAF pentru sacrifiile facute si subliniaza ca eforturile au permis semanarea "discordiei" la varful aparatului decizional al talibanilor.

"De-acum, insurgentii reactioneaza fata de operatiunile noastre, mai degraba decat invers. Numeroase rapoarte prezinta o discordie fara precedent intre membrii Shurei din Quetta, organismul de comanda al talibanilor", mai scrie el.

Cu 711 morti, anul 2010 a fost cel mai sangeros in randul soldatilor straini, in Afganistan, de la invadarea tarii, in 2001.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.