Amanarea intrarii in spatiul Schengen a constituit o lovitura in mandria nationala pentru Romania si Bulgaria, iritate, inca de la aderarea la UE in 2007, de faptul ca sunt tratate ca membri de rangul doi, comenteaza cotidianul britanic Financial Times.
Chiar dupa ce Uniunea Europeana si-a deschis portile pentru Bulgaria si Romania in 2007, cele doua tari s-au aratat iritate pentru ca sunt tratate ca membri de rang secund, afirma cotidianul britanic. Prin urmare, decizia unui grup de state membre UE condus de Franta si Germania de a amana aderarea lor la spatiul Schengen "le-a lovit in mandria nationala pe cele doua state cele mai sarace ale blocului" comunitar, comenteaza Financial Times, amintind ca presedintele roman Traian Basescu a calificat aceasta decizie drept un "act de discriminare".

Aderarea la Schengen era o prioritate pentru cele doua tari vecine din sud-estul Europei si ambele au cheltuit sume importante de bani pentru a spori securitatea granitelor, pentru a moderniza sistemele informatice si infrastructura aeroporturilor in scopul de a adera in martie, transmite MEDIAFAX.

Raportul privind evaluarea finala a inspectorilor Schengen nu a fost inca dat publicitatii, dar informatiile vehiculate in capitalele europene arata ca Romania aproape a indeplinit conditiile tehnice, probleme fiind descoperite la granita Bulgariei cu Turcia, continua cotidianul britanic.


Franta si Germania au afirmat insa clar ca, oricum, exista si alti factori mai importanti decat simpla indeplinire a criteriilor tehnice, acestia fiind legati de combaterea coruptiei si reformarea justitiei. Desi Bucurestiul a recunoscut ca are dificultati cu organismul desemnat sa mentina independenta justitiei si cu viteza cu care sunt judecate cazurile de coruptie, ministrii romani s-au revoltat fata de modul in care Berlinul si Parisul intentioneaza sa lege progresele din cadrul MCV (Mecanismul de Cooperare si Verificare) de aderarea la Schengen, explicand ca nu exista nicio legatura intre cele doua.
Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

"Mecanismul de cooperare si verificare ... este un mecanism distinct pentru un domeniu disctinct", a declarat ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, pentru Financial Times.

Ambele tari se tem in prezent ca problema extinderii spatiului Schengen risca sa devina un subiect pentru politica interna franceza, fara posibilitatea de deblocare a situatiei pana la alegerile prezidentiale din primavara lui 2012, conchide cotidianul britanic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.