Europarlamentarul PDL Petru Luhan a cerut in Parlamentul European interzicerea functionarii in tarile UE a magazinelor care comercializeaza substante etnobotanice, el aratand ca intre statele membre UE Romania se afla pe locul al patrulea in ceea ce priveste consumul de etnobotanice.

Intr-un comunicat transmis marti, eurodeputatul Petru Luhan arata ca a cerut, cu o zi in urma, in plenul Parlamentul European, interzicerea comercializarii de substante etnobotanice, el apreciind ca singura masura care poate fi luata este aceea de a interzice functionarea acestui tip de magazine, dupa care eforturile vor trebui concentrate pentru a elimina comercializarea prin intermediul internetului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Petru Luhan a vorbit despre nocivitatea consumului de substante psihotrope si psihoactive, care se situeaza de regula in zona "gri" a legislatiei, desi au efecte mult mai grave decat drogurile cunoscute pana acum.

"Aceste substante sunt intalnite in mod frecvent in Europa in «magazinele de vise» si sunt cunoscute sub numele de etnobotanice, un termen inventat pentru a da un aspect nevinovat traficului si consumului de droguri", a mai spus Luhan.

El a aratat ca intr-un singur an in Romania s-au inregistrat mai multe decese, precum si 1.300 de intoxicatii severe cu produse etnobotanice si a mentionat ca tari precum Polonia, Suedia, Danemarca, Anglia, Germania au interzis un numar mare de substante identificate ca fiind psihotrope si psihoactive.

"Substantele comercializate, desi nu fac parte din lista substantelor interzise, sunt foarte greu de supus controlului, punand corpul medical in imposibilitatea de a oferi ajutor, deoarece combinatiile chimice folosite au reactii necunoscute", a subliniat in discursul sau europarlamentarul roman.

El a cerut Comisiei Europene sa ia masuri urgente in ceea ce priveste interzicerea imediata a comercializarii substantelor etnobotanice pe piata UE, mentionand ca de cele mai multe ori consumatorii nu sunt constienti de efectele asupra sanatatii lor.

Citeste si:
Charles Michel nu va participa la alegerile pentru Parlamentul...
Charles Michel nu va...

Sursa citata mai arata ca, intre statele membre ale Uniunii Europene, Romania se afla pe locul al patrulea in ceea ce priveste consumul de etnobotanice, dupa Anglia, Germania si Olanda.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.