Tadjikistanul a salutat vineri un acord teritorial care prevede transferul a aproximativ unu la suta din teritoriul tarii Chinei, punand capat unui diferend la frontiera, informeaza AFP.

"Este un succes al diplomatiei tadjice", afirma ministrul de Externe de la Dusanbe, Hamrohon Zarifi, potrivit MEDIAFAX.

Parlamentul tadjic a aprobat saptamana aceasta un acord prin care transfera Chinei 0,78 la suta din teritoriul tarii. Teritoriile cedate sunt in zona Pamir.

Suhrob Saripov, directorul Centrului de studii strategice subordonat presedintelui Emomali Rahmon, afirma ca prin acest acord Tadjikistanul si-a asigurat stabilitatea pe termen lung.

"Daca nu am fi luat decizia de a ceda aceste teritorii, nu am fi putut rezista presiunilor Chinei. Tadjikistanul si-a asigurat astfel stabilitatea si securitatea la frontiera cu China", subliniaza Saripov.

Purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Hong Lei, a confirmat ca cele doua tari "au rezolvat complet problema istorica a frontierei".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.