Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a cerut marti ca personalitatile politice sau mediatice care fac declaratii ce incita la violenta sa fie urmarite in justitie, dupa atacul ce a provocat in Arizona moartea a sase persoane si ranirea grava a unei membre a Camerei Reprezentantilor.

"Nicio organizatie din lume nu este mai implicata in apararea libertatii de exprimare ca WikiLeaks, dar cand politicieni de renume sau reprezentanti importanti din mass-media instiga la uciderea unor persoane sau grupuri, ei ar trebui sa fie urmariti in justitie pentru incitare la omor", a apreciat, intr-un comunicat, fondatorul site-ului specializat in difuzarea de documente confidentiale, relateaza MEDIAFAX, citand AFP.

Dupa atacul din Tucson (Arizona), soldat cu sase morti si 14 raniti sambata, utilizarea de unii conservatori, printre care Sarah Palin, membru important al dreptei americane, a unor simboluri de tinte si de arme de foc in lupta electorala a fost aspru criticata. [[VIDEO] Membra a Congresului American, impuscata in cap]

Unii comentatori au apreciat ca retorica aprinsa si climatul general al campaniei pentru alegerile legislative din noiembrie ar fi fost unul din factorii care l-ar fi impins pe atacator, Jared Loughner, sa actioneze. [Cine este autorul atentatului din Arizona?]

Subliniind ca WikiLeaks a fost de asemenea tinta "unei retorici violente" in Statele Unite din partea unor "personalitati" printre care si Sarah Palin, Julian Assange le cere "autoritatilor americane si altor autoritati sa investigheze cu hotarare aceste incitari la omor".

"Un stat de drept nu poate tolera ca membri importanti ai societatii sa faca apel la comiterea de crime si la asasinarea unor indivizi sau grupuri", considera el, subliniind ca site-ul WikiLeaks a fost constrans sa ia "masuri de securitate foarte severe".

Julian Assange a fost considerat drept dusmanul numarul unu de catre numerosi oficiali americani, dupa dezvaluirea pe site-ul WikiLeaks a unor documente diplomatice confidentiale, foarte stanjenitoare pentru Washington.

Sarah Palin a declarat ca fondatorul WikiLeaks ar trebui sa fie "urmarit ca un taliban".

Citeste si:
VIDEO Atentat într-o biserică din California. O persoană a murit
VIDEO Atentat într-o biserică...

Fondatorul WikiLeaks, in prezent consemnat la domiciliu la Londra, a publicat acest comunicat marti, la cateva ore dupa ce a comparut intr-un tribunal britanic care urmeaza sa decida data la care va fi examinata in justitie extradarea sa in Suedia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.