Germania va trebui sa sacrifice toate animalele din fermele contaminate cu dioxina si sa impuna controale severe firmelor care produc acizi grasi pentru hrana animalelor, anunta Comisia Europeana.

"Toate fermele contaminate cu dioxina trebuie sa sacrifice animalele", a declarat Frederic Vincent, purtatorul de cuvant al comisarului UE pentru Sanatate, John Dalli, citat de AFP.

Masura se aplica deja si mii de pui au fost eliminati, precizeaza Vincent, potrivit MEDIAFAX.

Comisia Europeana solicita controale severe la fermele care exporta acizi grasi utilizati in industria animala.

O noua reuniune a fost organizata luni la Bruxelles cu reprezentantii din acest sector. "Fie vor fi luate masuri in mod voluntar, fie activitatea va fi reglementata de Comisia Europeana", subliniaza purtatorul de cuvant.

In schimb, Comisia Europeana considera drept "disproportionata" orice masura de suspendare a importurilor de carne germane, subliniind ca "nu exista alerte privind sanatatea umana".

Potrivit informatiilor de care dispune Comisia, o singura tara, Coreea de Sud, a suspendat importurile de carne de porc provenind din Germania, purtatorul de cuvant catalogand aceasta reactie drept "disproportionata". "Rusia si Slovacia nu au luat astfel de masuri", a dat asigurari oficialul european, cele doua tari sporind controalele la produsele germane.

Contaminarea este binecunoscuta, precizeaza CE, subliniind ca este vorba de un transport al societatii Petrotec care continea 25 de tone de acizi grasi contaminati cu dioxina, in sapte loturi destinate uzului industrial.

Compania germana Harles und Jentzsch a utilizat acest lot pentru a fabrica acizi grasi destinati hranei pentru animale, cumparati de 19 producatori de alimente.

Alerta privind contaminarea a fost lansata pe 27 decembrie, adica la o luna de la utilizarea produselor.

Citeste si:
Ursula von der Leyen: S-au făcut progres către un embargou european...
Ursula von der Leyen: S-au...

Contrar primelor informatii, loturi de alimente contaminate pentru animale au fost vandute in Franta si Danemarca. Nivelul de contaminare era de 0,75 nanograme pe kilogram, adica in cadrul concentratiilor permise in cadrul UE, precizeaza purtatorul de cuvant.

Noua tone de oua germane posibil contaminate au fost exportate la o firma din Olanda. O parte din aceste oua au fost expediate pe 12 decembrie unor companii dn Marea Britanie - Kensey Foods si Memory Lanes Cakes.

Contaminarea este la un nivel foarte mic si nu reprezinta un pericol imediat pentru consumatori, da asigurari purtatorul de cuvant al CE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.