De astazi, Comisia Europeana interzice importurile de pasari vii, carne de pasare si orice alte produse provenite de la pasari din Romania. Dupa ce expertii Comisiei Europene au reusit sa identifice ca este vorba despre tipul H5 aviar, acum se lucreaza pentru identificarea completa a acestei tulpini de virus.

Cea mai mare teama este ca ar putea sa fie H5N1. Virusul gripei aviare tip A, H5N1, a fost identificat in Turcia, dupa ce fusese identificat cu ceva timp inainte in Rusia, Mongolia si China. Exista deja pasari moarte din cauze necunoscute si in Bulgaria, unde se efectueaza, de asemenea, teste. Rezultatul final pentru Romania se asteapta a fi comunicat maine. Uniunea Europeana a recomandat insa persoanelor care calatoresc in Romania si Turcia masuri de precautie, in special daca intra in contact cu ferme de pasari sau cu pasari salbatice.

Exista planuri comunitare si nationale pentru a opri transformarea acestei gripe aviare intr-o pandemie. Este prevazut in cadrul Fondului de Solidaritate suma de un miliard de euro pentru cazul in care virusul s-ar putea transmite la oameni. Fabricarea unui vaccin pentru oprirea gripei aviare la pasari ar putea lua cateva luni de zile, iar Comisia face eforturi pentru a reduce acest termen la doar cateva saptamani.

Comisarul Kyprianou a declarat ca se vor lua cele mai inalte masuri de securitate si precautii pentru ca virusul gripei aviare sa nu se extinda in Uniunea Europeana. Comisarul a explicat ca, intr-o prima etapa, pasarile moarte din cauze necunoscute in Romania nu prezentau simptomele gripei aviare. Uniunea Europeana si statele membre au oferit asistenta Romaniei, Turciei si celorlalte tari ingrijorate de cazurile de gripa aviara. Importurile de pasari vii si de carne de pasare din Turcia au fost interzise inca de luni.

Avionul special care transporta materialul patogen in Marea Britanie are o ruta secreta. Transportul are loc in conditii de biosecuritate, doar doua firme avand autorizatia Agentiei Internationale pentru Energie Atomica in acest sens, autoritatile romane contactand o firma belgiana pentru a efectua transportul. Caseta cu probe se autodistruge in caz de accident sau daca intra in posesia unor persoane neautorizate. Probele sunt pastrate intr-o capsula care nu va contine mai mult de 50 grame de material patogen pentru ca, in cazul unui accident, sa nu reprezinte un pericol biologic.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.